Co to jest sznurek kuchenny i jak go używać?

sznurek kuchenny
sznurek kuchenny

Sznurek kuchenny – znany również jako sznurek do mięs lub sznurek wędliniarski. To rodzaj sznurka ze 100% włókien naturalnych (takich jak bawełna), bez barwników.

Ma wiele zastosowań kulinarnych, między innymi w pieczeniu i wędzeniu. Najczęściej wykorzystuje się go do wiązania pieczeni, ściskania nadziewanego mięsa lub wędzonego. Sznurowanie w możliwie najbardziej zwarty kształt zapobiega przypaleniu i pomaga w równomiernym gotowaniu i wędzeniu mięsa co sprawia, że ​​jest ono soczyste. Pamiętajmy, że sznurek kuchenny jest niejadalny, dlatego ważne jest, aby go usunąć przed podaniem jedzenia.

Sznurek kuchenny – jak go używać

sznurek kuchenny - wiązanie drobiu
sznurek kuchenny – wiązanie drobiu
wiązanie mięsa sznurkiem kuchennym
wiązanie mięsa sznurkiem kuchennym

Podczas pieczenia całego drobiu, takiego jak kurczak, indyk i dziczyzna, przywiązanie nóg i skrzydeł pomaga zapobiegać przypaleniu tych kończyn. Niektóre techniki wiązania pomagają również zabezpieczyć farsz w drobiu. Podobnie niektóre pieczenie o nieregularnych kształtach. Takie jak noga jagnięca bez kości, łopatki wieprzowe lub pieczeń z polędwicy wołowej. Wiązanie jest po to, aby uzyskać zwarty kształt, który będzie równomiernie się piec.


Wreszcie, wysokie ciepło pieczenia powoduje kurczenie się włókien mięśniowych w mięsie. Wcześniejsze wiązanie pieczeni pomaga zminimalizować ich skłonność do zwijania się podczas gotowania, aby forma mięsa nie została zniekształcona.

Sznurek kuchenny ma także inne zastosowania, ale łączy je to, że sznurek wchodzi w kontakt z żywnością i jest podgrzewany. Dlatego musi być wykonany z naturalnych włókien. Nie topi się i nie zapala się po podgrzaniu, ani nie przenosi żadnych smaków i kolorów na żywność. Pamiętajmy, aby nie używać żadnego sztucznego sznurka, ponieważ się stopi.

Gdzie mogę kupić sznurek kuchenny?

Łatwo jest ustalić, czy dany sznurek nadaje się do gotowania. Wystarczy wejść do działu kuchennego w sklepie spożywczym lub w sklepie AGD i znaleść etykietę z napisem „sznurek wędliniarski”. Można go również znaleźć we wszystkich sklepach internetowych z zaopatrzeniem kuchni np. w naszym sklepie PomocnicyKuchenni.pl

Jak rozpoznać sznurek kuchenny?

spalony sznurek bawełniany

Załóżmy, że przeszukujemy szuflady i szafki z akcesoriami kuchennymi i natrafiamy na rolkę białego sznurka. Jest ona bez etykiety lub innych informacji identyfikujących. Prostym sposobem sprawdzenia, czy jest bezpieczny w użyciu, jest test spalania. Wystarczy przytrzymać kawałek sznurka pęsetą i przesunąć mały płomień w kierunku końca sznurka. Sznurek bawełniany zapali się, gdy zbliży się do płomienia, pozostawiając drobny popiół po zgaszeniu. I odwrotnie, włókna syntetyczne będą się zwijać od płomienia lub topić i tworzyć małe grudki.

Sznurek wędliniarski jest prawie zawsze biały, ale niektóre odmiany, zwane sznurkiem piekarniczym, mają paski. Są uważane wtedy za bezpieczne do używania w piekarniku.

Należy pamiętać, że sznurka lnianego można używać zamiast sznurka bawełnianego, ale nie sznurka jutowego. Taki sznurek jest brązowym, włóknistym sznurkiem, który jest używany w rzemiośle. Chociaż jest wykonany z włókien roślinnych, łatwo się pali i zrzuca włókna, co sprawia, że ​​nie nadaje się do gotowania.

Czego można użyć zamiast sznurka kuchennego?

W niektórych przypadkach można zastosować alternatywę dla sznurka wędliniarskiego.

Wykałaczki i patyczki do szaszłyków

wykałaczki zamiast sznurka kuchennego
wykałaczki zamiast sznurka kuchennego

Jeśli chodzi o wiązanie kurczaka, niektórzy kucharze używają patyków do szaszłyków. Lub pasków własnej skóry kurczaka, aby związać nogi z powrotem, ale takie kreatywne środki nie są konieczne. W mgnieniu oka możemy po prostu owinąć końce pałeczek i skrzydeł aluminiową folią spożywczą.
W przypadku cienkich kawałków mięsa, takich jak stek lub małe kawałki, jak kotlety cielęce, wykałaczki stanowią dobry zamiennik sznurka. Działają najlepiej, gdy mięso walcowane jest nadziewane przede wszystkim warzywami lub serem; produkty, takie jak bułka tarta lub ryż, wchłaniają płyn i mogą puchnąć podczas gotowania, wywierając zbyt duży nacisk na wykałaczki.


Opaski silikonowe

opaski silikonowe zamiast sznurka kuchennego
opaski silikonowe zamiast sznurka kuchennego

Inne alternatywy sznurka obejmują taśmy do pieczenia wielokrotnego użytku lub opaski wykonane z żaroodpornego silikonu. Jeśli decydujemy się, czy zainwestować w zestaw tych opasek, pamiętajmy, że są wielokrotnego użytku i należy myć po każdym użyciu. Mogą również nie być wystarczająco długie, aby zabezpieczyć dużą pieczeń. Lub mogą być drogie, aby kupić wystarczająco dużo, aby zasznurować duże kawałki mięsa.

Gaza

Gaza z zestawu pierwszej pomocy może wydawać się dziwnym miejscem do znalezienia narzędzi do gotowania. Jednak rolki z gazy są wykonane ze 100% bawełny bez barwników, podobnie jak sznurek kuchenny. Powinniśmy użyć wąskiej gazy lub pociąć szeroką gazę na łatwe do opanowania wąskie paski. 

Sznurek potrzebna rzecz

Sznurek wędliniarski nie jest rzeczą która jest potrzebna w kuchni każdego dnia. W niektórych przypadkach konieczne jest jednak wiązanie podczas przygotowywania posiłków. Dlatego ważne jest trzymanie sznurka kuchennego w kuchni, który można łatwo wyciągnąć, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter