Na oko, na miarę – czyli miarki kuchenne
W większości przepisów podane są dokładne proporcje składników. Oczywiście po pewnym czasie Nasze doświadczenie jest na tyle duże, że część produktów używamy „na oko”. Jednak na początku naszej kulinarnej drogi lub przy nowych przepisach sprawa jest trudniejsza. Ja nie raz przekonałam się o tym, jak ważna w kuchni jest precyzja. Np. zbyt mała ilość proszku do pieczenia powodowała z ciasta niski placek. Często winne temu były same przepisy, które zamiast precyzyjnymi miarami operowały pojęciami typu szklanka, łyżka czy łyżeczka. W takich przypadkach waga kuchenna jest bezużyteczna, a jaka jest wielkość szklanki ? 250, 300 ml ?
Z pomocą przychodzą miarki kuchenne
Najtańsze są wykonane z plastiku, np. pojemniki z miarkami, dzięki którym odmierzanie składników do Twoich ulubionych potraw stanie się dziecinnie proste i precyzyjne jak nigdy dotąd. Zestaw trzech, różnej wielkości miarek (0,25L, 0,5L, 1,0L) wraz z sześcioma łyżeczkami pozwoli pozwalają na odmierzenie objętości większości wykorzystywanych w przepisach produktów. Pojemniki kształtem przypominają dzbanki, są lekkie i niezwykle poręczne, nie zajmują też dużo miejsca – bez problemu włożysz jeden w drugi. Jesteś perfekcjonistką? Dołączone do kompletu łyżeczki są niezastąpione przy odmierzaniu naprawdę małych ilości, takich jak 1 ml, 2 ml czy 5 ml.
Miarki sprawdzają się idealnie w przypadku korzystania z przepisów krajów anglosaskich. Tutaj bowiem określenia typu cup (szklanka), tablespoon (łyżka), teaspoon (łyżeczka) stanowią nazwę umowną dla powszechnie stosowanych miarek. Z tymi ostatnimi pieczenie z pewnością jest łatwiejsze i nie muszę obawiać się, że kolejne ciasto okaże się kuchenną klapą.
Miarki wykonane ze szkła pozwalają na odmierzanie. Ułatwia odmierzanie składników mąkę, cukier, ryż (miarka gramów). Jak również płynów. Ich zaletą jest fakt, że szkło nie przyjmuje zapachów. Po umyciu aromat produktów spożywczych nie zostaje w dzbanku. Dodatkowo miarki kuchenne szklane są żaroodporne, można w nich rozpuścić np. masło w tzw. łaźni wodnej (czyli większym garnku z wodą).
Ma specjalnie wyprofilowany dziobek, ułatwiający wylewanie płynów w niej zawartych. Niezwykle przydatna w każdej kuchni. Można teraz bez wagi wymierzyć składniki.