Młynek do pieprzu vs. młynek do soli: Jaka jest różnica?
Różnicą jaka dzieli młynek do soli, a młynek do pieprzu jest zamocowany w nich mechanizm mielenia. Tutaj przedstawimy 3 najczęściej używane materiały: ceramikę, stal nierdzewną i stal węglową.
Tak naprawdę jest wiele rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o młynkach do pieprzu i soli, takich, o których zwykle nie rozmyślamy, ale mogą znacznie zwiększyć przyjemność z mielenia tych przypraw. Przykładowo sól może powodować korozję lub utlenianie stali. Dlatego ważne jest, aby nie decydować się na wsypanie soli do pustego młynka po pieprzu. Istnieje powód, dla którego są wykonane z różnych materiałów. Wybierzmy ceramikę przy zakupie młynka do soli, która działa najlepiej i nie ulega uszkodzeniu przez sól.
Dlatego przedstawiamy sześć czynników, o których warto pamiętać, wybierając młynki do pieprzu i soli. Wygląd jest oczywiście ważny i kupujemy te, które są estetyczne i pasują do naszego wystroju. Pamiętajmy jednak: przy podejmowaniu decyzji o zakupie należy wziąć pod uwagę następujące czynniki.
1) Młynek do pieprzu i soli i odporność na korozję
Ceramika jest naturalnie utleniana. Nie rdzewieje ani nie psuje się nawet w ciepłych warunkach, takich jak panuje w kuchni. To sprawia, że jest to idealny materiał do produkcji młynka do soli. Ceramiczny mechanizm Peugeot z dożywotnią gwarancją ma opatentowaną konstrukcję zapewniającą jednolite mielenie. Bez ryzyka zablokowania, nawet w przypadku bardzo mokrej lub zbrylonej soli. Jaki jest sekret? Jest wyposażony w ostrze, które miesza sól w celu napowietrzenia jej i prowadzenia w celu zapewnienia stałego przepływu powietrza.
Natomiast zarówno stal węglowa, jak i stal nierdzewna zawierają żelazo, a żelazo to utlenia się, gdy jest wystawione na działanie wody, co powoduje rdzę. W rzeczywistości, ze wszystkich rodzajów stali dostępnych na rynku, stal nierdzewna jest najlepsza do wielu produktów do kuchni. I to z pewnością dotyczy młynków do soli i pieprzu.
Stal nierdzewna zawiera żelazo, węgiel i co najmniej 10 procent chromu. Chrom jest niezbędny, ponieważ reaguje z tlenem i tworzy rodzaj warstwy izolacyjnej, która chroni stal przed korozją. Pamiętajmy o tym: im wyższy poziom chromu, tym bardziej odporny na rdzę jest młynek. Ponieważ jednak młynek z czasem szlifuje, warstwa chroniąca przed rdzą również się zużyje.
Z drugiej strony stal węglowa nie ma wystarczającej ilości chromu, aby utworzyć tę izolacyjną warstwę ochronną. Oznacza to, że tlen wiąże się z żelazem, co spowoduje rdzewienie. Jeśli zrobiony z tego młynek zostanie użyty do soli, w końcu skoroduje, a ponadto sól będzie się kleić.
Sucha przyprawa, taka jak ziarno pieprzu, nie ma problemu wilgoci jak sól, dlatego nadaje się do mechanizmów z wszystkich trzech materiałów. Czyli odporność na korozję rozkłada się następująco: ceramika> stal nierdzewna> stal węglowa.
2) Koszt mechanizmu
Kolejnym czynnikiem, o którym należy pamiętać, są koszty. Różne gatunki materiałów mają różne ceny, ale istotne jest to, że młynek do pieprzu i młynek do soli będziemy używać długo, dlatego płacenie za materiał wykonany z wytrzymałego surowca to mądra inwestycja! W artykule nie będziemy rozmawiać o materiale nylonowym (plastikowym). Ogólnie rzecz biorąc, jest lekki, tani, ale nietrwały.
Stal wysokowęglowa zawiera od 0,61 procenta do 1,50 węgla. Oznacza to, że wystarczy zmielić inne twarde przyprawy, nie tylko pieprz. Tak więc młynek z mechanizmem ze stali węglowej będzie najdroższy z tych trzech surowców.
Nie wszystkie stale nierdzewne są takie same lub równe! Stal nierdzewna z co najmniej 10,5 procentową zawartością chromu jest znacznie tańsza, niż stal z minimum 16 procentowym chromem. Jednak o wiele mniej trwała. Oznacza to, że po prostu nie będzie tak długo trwał i nie będzie się zużywał. Wtedy wymiana młynka do pieprzu może być znacznie częstsza.
Nawet jeśli mamy ograniczony budżet, zastanówmy się nad kupnem droższych produktów, niektóre przedmioty są warte trochę więcej pieniędzy, ponieważ są trwałe! Na przykład, młynek do pieprzu Peugeot ma mechanizm mielenia ze stali nierdzewnej 18/10. Pierwsza cyfra, 18, odnosi się do procentu chromu w stali nierdzewnej. Druga liczba, 10, to procent niklu. Oba te pierwiastki, chrom i nikiel, przyczyniają się do powstania warstwy izolacyjnej w stali nierdzewnej, która czyni ją odporną na rdzę i korozję. To sprawia, że są one droższe niż ceramika, ale znowu – dostajemy to, za co płacimy! Podsumowując najdroższy materiał to: stal węglowa> stal nierdzewna> ceramika.
3) Młynek do pieprzu i soli a ostrość mechanizmów
Tutaj powinniśmy pomyśleć o procesie produkcji młynka, a także o twardości materiału. Ceramiczne ostrze ma niesamowitą twardość; w rzeczywistości pod względem twardości ustępuje tylko diamentom. Po ostrzeniu ostrze zachowuje zdolność cięcia i nie będzie łatwo się zużywać. Szlifierki ceramiczne zachowują ostrość przez niewiarygodnie długi czas, 10 razy dłużej niż ostrze ze stali nierdzewnej.
Mechanizmy ze stali węglowej są ostrzejsze niż ceramiczne, co oznacza, że mamy bardziej precyzyjny wynik w mieleniu, zachowując ich ostre krawędzie dłużej niż inne odmiany, co ułatwia miażdżenie przypraw. Zatem najbardziej ostry materiał to: stal węglowa> ceramika> stal nierdzewna
4) Trwałość materiału mechanizmu młynka
Twardość nie oznacza, że produkty są niezniszczalne, młynki ceramiczne nie są przeznaczone do krojenia twardych przypraw, takich jak kminek, więc może to ograniczyć ich użycie w kuchni. Tak więc rzeczy takie, jak nasiona kolendry lub jagody ziela angielskiego muszą zostać pokrojone w plastry, lub zmielone za pomocą innego narzędzia. Najtwardsza jest: stal nierdzewna = stal węglowa> ceramika.
5) Młynek do pieprzu i soli a spójność mechanizmów
Ostrza ze stali nierdzewnej są ogólnie w stanie lepiej wytrzymać rygor cięcia niż ostrza o wysokiej zawartości węgla. Bycie twardszym niekoniecznie czyni je trudniejszym. W rzeczywistości eksperci są podzieleni, jak je zdefiniować, ponieważ przez dość długi czas uważano je za praktycznie identyczne.
Poziom spójności wynika z funkcji. Młynek do pieprzu Peugeot ma mechanizm inny od mechanizmu kratującego młynek do soli Peugeot, oprócz metali użytych do ich wytworzenia, jest fizyczna konstrukcja mechanizmów. Młynek do pieprzu składa się z dużych i małych rowków. Duże rowki, zwane rowkami kanałowymi, wyrównują ziarna pieprzu i łamią je. Mniejsze rowki, zwane rowkami mielącymi, dokładnie mielą pieprz. W mechanizmie mielenia pieprzu znajduje się głowica mieląca, która pasuje do zewnętrznego pierścienia. Te dwa elementy mają różną liczbę zębów lub rowków, co zapobiega ich wzajemnemu blokowaniu się podczas procesu szlifowania. Mechanizm mielenia młynka do soli Peugeot nie wykorzystuje procesu mielenia kanałowego. Mechanizm młynka do soli jest przeznaczony do kruszenia suchej soli do jej pożądanej konsystencji, a nie do prawdziwego mielenia soli.
Jeśli porównamy stal węglową i ceramikę, konsystencja mielenia nie jest taka sama. Od różnych procesów produkcji młynki ceramiczne przechodzą proces wypalania, co oznacza, że ostrze nie jest tak precyzyjne, jak stal węglowa.
W mechanizmie mielenia ze stali nierdzewnej pieprz jest raczej kruszony niż mielony. Konstrukcja mechanizmu powoduje, że pieprz zmielony jest inaczej. Jednak stal nierdzewna jest twarda i trwała, a więc w zasadzie równie skuteczna, jak ceramiczna. Podsumowując: stal węglowa> ceramika> stal nierdzewna.
6) Nagrzewanie się mechanizmów
Żaden z tych trzech materiałów – stal nierdzewna, ceramiczna lub węglowa – nie przenosi ciepła do zadziorów młynka. Pierwszym powodem jest szybkość i czas. W przypadku ręcznego młynka nie przyspieszysz tak szybko, jak nagrzewasz zadziory. Po drugie, temperatura topnienia przypraw jest wysoka, przykładowo temperatura topnienia soli wynosi 801 ° C. Zatem stal węglowa = stal nierdzewna = ceramika.
Jedno słowo ostrzeżenia: nigdy nie należy używać soli w młynku do pieprzu lub pieprzu w młynku do soli. Sól powoduje korozję metalu stosowanego w mechanizmie mielenia młynka do pieprzu, a metal w młynku do soli nie jest wystarczająco twardy dla ziaren pieprzu. Stal utwardzona obudową zastosowana w mechanizmie mielenia pieprzu jest bardziej podatna na korozję, ale nie stanowi to problemu, jeśli utrzymamy mechanizm w suchości i użyjesz tylko pieprzu, a nie soli.