Nożyczki kuchenne – jak ich używać ?

Nożyczki kuchenne są niezastąpione i stanowią ważny element każdej dobrze wyposażonej kuchni. Ale jeśli używasz ich tylko do cięcia papieru do pieczenia lub przycinania sznurka kuchennego to tracisz dużo z ich funkcjonalności. Oto kilka sposobów wykorzystania nożyc kuchennych, o których być może nie pomyślałeś. Tylko upewnij się, że jeśli używasz nożyc bezpośrednio do jedzenia, umyj je dokładnie gorącą wodą przed i po ich użyciu.

Krojenie mięsa i ryb

nożyczki kuchenne do drobiu

Nożyczki kroją śliskie mięso, w tym ryby i małe przestrzenie pomiędzy kośćmi z mniejszą trudnością niż noże. Wbij końcówki nożyczek w brzuch ryby w pobliżu ogona. Cięcie wzdłuż brzucha do głowy. Użyj nożyczek, aby odciąć głowę wraz z płetwami. Następnie możesz czysto pokroić rybę, bez brudzenia deski do krojenia.

W przypadku drobiu wytnij kręgosłup lub klatkę piersiową, aby otworzyć ptaka. Odetnij skrzydła i uda w miejscach, gdzie łączą się z ciałem. Te stawy są małe, więc łatwiej je obcinać nożyczkami zamiast nożem.

Używanie nożyc zamiast noża do odkostniania daje większą kontrolę podczas krojenia całego kurczaka na kawałki. Dobre nożyce mogą nawet przeciąć kości i stawy.

Pokrój bekon i inne pokrojone mięso
Jeśli potrzebujesz pokroić bekon na mniejsze kawałki lub skwarki (małe, wydłużone kawałki), nożyce mogą to zrobić zgrabnie i łatwo, z większą kontrolą niż nóż. Świetnie nadają się również do krojenia prosciutto, wędlin lub innych cienko pokrojonych mięs na kawałki, na przykład jako dodatek lub jako przystawka.

Rozdrabnianie świeżych ziół i przypraw

nożyczki kuchenne Victorinox do ziół

Z nożyczkami kuchennymi istnieje niewielkie ryzyko poślizgnięcia się i skaleczenia. Zioła liściaste, takie jak bazylia i oregano, można łatwo zbierać, odcinając liście przy łodygach. Aby rozdrobnić liście, umieść je w misce i tnij, aż będą tak małe, jak chcesz. Twarde zioła i przyprawy, takie jak czosnek i imbir, można bardzo łatwo pociąć na kawałki nożyczkami.

Zabierz swoje nożyce do ogrodu, aby wyciąć to, czego potrzebujesz do przepisu. A po opłukaniu ziół możesz użyć nożyc, aby posiekać je na kawałki bezpośrednio w swoim przepisie

Nożyczki kuchenne do krojenia owoców i warzyw

nożyczki kuchenne Victorinox do warzyw i owoców

Liściaste wierzchołki warzyw, takich jak marchewki i buraki, można odciąć bez większego wysiłku. Nożyczki pomagają również w usuwaniu korzeni lub zdrewniałych łodyg na szalotkach i grzybach. W przypadku brokułów odetnij różyczki na łodydze.

Najbezpieczniejszym i najłatwiejszym sposobem na usunięcie kolczastych końców liści karczocha przed gotowaniem karczochów jest użycie nożyc kuchennych. Odetnij kolczasty koniec każdego liścia, a następnie obróć karczocha na bok na desce do krojenia i za pomocą noża szefa odetnij końce gęsto upakowanych liści na samej górze.

Cięcie ciasta po rozwałkowaniu i gotowej pizzy

Nożyczki kuchenne to poręczne narzędzie do pieczenia. Po ułożeniu ciasta filo lub francuskiego na płasko, przytnij je do odpowiedniego rozmiaru. Nożyczki wykonują czyste, równe cięcia. W przypadku ciasta na np. na tartę ułóż ciasto w formie i odetnij brzegi, aby usunąć nadmiar.
Nożyczki to również świetny sposób na uformowanie kratki poprzez pocięcie ciasta na paski i ułożenie go na potrawie równolegle przeplatając.
Nożyczki pomagają również w precyzyjnym cięciu ciasta makaronowego, na przykład podczas formowania ravioli.

Chipsy Tortilla lub Quesadillas
Tortille delikatnie posmaruj olejem, pokrój nożyczkami w kliny, rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut w piekarniku o temperaturze 170oC, aby uzyskać chrupiące chipsy tortilla. Inny sposobem jest pocięcie na kliny, po zrobieniu quesadilli.

Pokrój ciasto do pizzy
Zamiast trudnego do czyszczenia radełka do pizzy, można pokroić pizzę na kawałki za pomocą czystej pary nożyc. Nożyce są szczególnie przydatne do krojenia kawałków pizzy na mniejsze kawałki dla małych dzieci.

Nożyczki kuchenne i inne sposoby użycia

Pokrój jedzenie w puszce, aby uniknąć bałaganu. Jest to szczególnie przydatne w przypadku pomidorów w puszkach, które są bardzo brudzą po wyjęciu z puszki. Zostaw je w puszce i tnij nożyczkami, aż zostaną pocięte na mniejsze kawałki. Następnie możesz przelać je na patelnię bez utraty soku.
Działa to również z innymi produktami konserwowanymi, takimi jak krążki ananasa i papryka lub pieczarki.

Dodatkowo suszone owoce i warzywa można także pokroić nożyczkami. Takie produkty są małe i śliskie, co utrudnia ich krojenie nożem. Umieść je między ostrzami nożyczek i przetnij na pół. To bezproblemowy sposób na rozbicie żywności, takiej jak rodzynki lub suszone pomidory.

Krojenie skorupiaków w celu szybkiego czyszczenia.

nożyczki kuchenne Victorinox do skorupiaków

Nożyczki mają uchwyty między rękojeściami, które są wystarczająco mocne, aby rozłupywać szczypce kraba i skorupy homara. Ostrza nożyc są przydatne do dokładnego przecinania cieńszych skorupek, takich jak te u krewetek.

W przypadku krewetek wsuń ostrza nożyczek pod skorupkę. Przeciąć wzdłuż żyły, a następnie ręcznie odkleić łupinę. Żyła również wyskoczy.

Nożyczki kuchenne i cięcie zapieczętowanych opakowań

Chociaż nożyczki kuchenne są przeznaczone do artykułów spożywczych, otwierają opakowania tak samo dobrze, jak zwykłe nożyczki. Jest to bardzo pomocne w kuchni, gdy masz śliskie ręce lub opakowanie nie rwie się prawidłowo.
Nożyczki kuchenne są przydatne do pakowania próżniowego, którego nie można rozerwać ręcznie.

Dodatkowe funkcje

Różne rodzaje nożyczek mogą mieć dodatkowe funkcje użytkowe np. otwieranie nakrętek, miażdżenie orzechów. Z innych dodatkowych elementów przykładowo wycięcie na ostrzu ułatwia otwieranie kapsli, a ząbkowane ostrze służy np. do skrobania ryb.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter