Trzepaczka kuchenna- jak wybrać odpowiednią ?

Trzepaczka kuchenna może mieć różne kształty i rozmiary. Każdy rodzaj trzepaczki jest przeznaczony do innego celu lub do bardziej efektywnego łączenia składników. Porównaj szeroką gamę dostępnych trzepaczek, aby zdecydować, które dodać do swojego kuchennego arsenału. Prawdopodobnie będziesz potrzebować kilku różnych typów do różnych zadań.

Wskazówki dotyczące zakupów trzepaczki

  • Szukaj trzepaczek ze stali nierdzewnej, które są mniej podatne na korozję.
  • Unikaj trzepaczek z długim lub ciężkim metalowym uchwytem; będą ciężkie od góry i częściej wyskakują z miski, gdy jej nie trzymasz.
  • Trzepaczki do patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, powinny mieć druty pokryte silikonem lub nylonem, które nie porysują powłoki.

Trzepaczka balon

Trzepaczka kuchenna balonowa

To najbardziej tradycyjna trzepaczka, z drucikami uformowanymi w duże, szerokie pętle. Ponieważ duży rozmiar tej trzepaczki jest dobry do mieszania dużych lub ciężkich składników, szukaj stosunkowo sztywnych drutów. Powinny on wytrzymać nawet wieloskładnikowe mieszanki. Ten rodzaj trzepaczki jest szczególnie dobry do ubijania dużej liczby białek jaj. Ze względu na jego rozmiar i zaokrąglony kształt, który omiata dno okrągłej miski. Rozmiar trzepaczki jest różny.

Trzepaczka z podwójnym balonem

Trzepaczka kuchenna z podwójnym balonem

Druciana kulka jest zamknięta w zębach okrągłej trzepaczki, aby zwiększyć działanie napowietrzania. W niektórych konstrukcjach kula jest niezależna od zewnętrznych drutów, w innych jest to kulka wewnętrzna, utworzona z zewnętrznych drutów. W obu przypadkach jest dobry do skutecznego ubijania śmietany, białek jaj lub cienkich ciast, ale jest również trudny do czyszczenia.

Trzepaczka francuska

Trzepaczka kuchenna francuska - cylindryczna

Druty tej trzepaczki mają bardziej eliptyczny, wąski kształt niż w trzepaczce balonowej, co czyni tę trzepaczkę idealną do miksowania grudek z ciasta lub docierania do szczelin płaskodennych misek i patelni. Jeśli druty są wystarczająco sztywne, te trzepaczki są dobre do łączenia grubych ciast lub mieszania gęstej mieszanki do gotowania, takiej jak polenta. Ze względu na swój wąski kształt przydaje się również do łączenia składników w mniejszej misce lub wąskim pojemniku, takim jak słoik.

Trzepaczka kuchenna płaska

Trzepaczka kuchenna płaska

Druty tej trzepaczki są wyrównane, tworząc pojedynczą warstwę, która lekko wygina się na końcu, zamiast tworzyć bulwiasty kształt. Na przykład szczególnie dobrze nadaje się do mieszania sosów na patelni, takich jak budyń, sos, beszamelowy lub sos śmietanowy. Ponieważ druty są wyrównane, jest również łatwiejsza do czyszczenia niż trzepaczka kuchenna o tradycyjnym kształcie.

Trzepaczka kulkowa

Trzepaczka kuchenna kulowa

Trzepaczka ma otwartą końcówkę ze sztywnych drutów, z których każdy jest zakończony metalową lub silikonową kulką. Ponieważ ułożenie kulek ułatwia mieszanie składników i wtłacza znacznie więcej powietrza do mieszanych składników np. bezów, sufletów. Nadaje się lepiej do lżejszych, cieńszych mieszanek ciast.

Poszczególne druty z kulkami ułatwiają również dotarcie do rogów naczyń, jeśli mieszasz krem w rondlu, jajecznicę lub robisz sos na patelni.

Trzepaczka kuchenna spiralna

Ta trzepaczka idealna do wszystkich zadań związanych z ubijaniem, zwłaszcza, gulaszu, sosów i zasmażki. Trzepaczka kuchenna ułatwia pracę z mieszankami na dnie garnka, aby zapewnić równomierne mieszanie, jednocześnie zapobiegając przypaleniu. Kreatywny okrągły kształt i spiralna konstrukcja trzepaczki do sosu sprawiają, że ubijanie i mieszanie jest znacznie łatwiejsze i szybsze.

Trzepaczka kuchenna sprężynowa

Sprężysta trzepaczka na długim uchwycie nadaje się do łączenia niewielkich ilości składników. W małej miseczce lub filiżance albo do robienia sosu na patelni. Ta trzepaczka opiera się na sprężystym, podskakującym ruchu (podobnym do zacierania), co bardzo różni się od ubijania okrężnego. Miesza i ubija szybciej i łatwiej niż ubijaki o tradycyjnym kształcie. Idealny do miksowania lub ubijania jajek, śmietany, dressingów, gładkiego sosu.

Jeśli naciśniesz trzepaczkę, lekko się spłaszczy, co może pomóc zeskrobać składniki z płaskiego dna miski lub z boków i rogów patelni.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter