Co to jest cooler wine?

cooler wine - napój z winem i sokiem
Cooler wine – napój z winem i sokiem

„Cooler wine” ma różne znaczenia w różnych dialektach. Właśnie dlatego słowniki wyraźnie rozróżniają znaczenie tego wyrażenia w brytyjskim i amerykańskim angielskim. Amerykanie nazywają tak orzeźwiający napój otrzymywanym z wina i soku owocowego i napoju gazowanego. Napój jest chłodzony i zwykle podawany z lodem podczas cieplejszych miesięcy.

Cooler wine - wiadro do chłodzenia wina
Cooler wine – wiadro do chłodzenia wina


Brytyjczycy używają terminu „Cooler wine” opisując naczynie przypominające wiadro. Przeważnie wypełnione lodem i używane do schłodzenia butelki wina przed podaniem.

Ogólnie w gastronomii ta fraza oznacza to naczynie do wina, aby odróżnić je od urządzenia – lodówki do wina.

W Polsce samo słowo „cooler” w gastronomii oznacza pojemnik do schłodzenia wina. Frazę „chłodziarka do wina” używa się do opisywania urządzeń elektrycznych zbudowanych specjalnie do przechowywania i schładzania wina. Mogą być jedno- lub dwustrefowe i używać albo elementu termoelektrycznego, albo standardowego systemu kompresorowego do chłodzenia wina. Zaawansowane modele chłodziarek są wyposażone w dodatkowe funkcje np. możliwość regulacji wilgotności.

Cooler wine – różne rodzaje

Może być metalowym wiaderkiem do chłodzenia wina, lub naczyniem z akrylu z podwójnymi ściankami. Spotyka się także szklane naczynia. W gastronomii różne akcesoria barmańskie są nazwane tym określeniem.

Wiaderko do chłodzenia szampana Cooler Jette WMF
Wiaderko do chłodzenia szampana Cooler Jette WMF

Najpopularniejsze collery to naczynia z podwójnymi ściankami wypełnionymi powietrzem, które zapewniają izolację termiczną. Zapobiega ona dostawaniu się ciepłego powietrza do napojów.
Najpierw należy umieścić schłodzoną butelkę w chłodziarce do wina. Musi być zimna, ponieważ wówczas zapobiega to wzrostowi temperatury w naczyniu. Butelka tworzy taką ścianę zimnego powietrza, a ponieważ gęstość zimniejszego powietrza jest wyższa niż gęstość ciepłego powietrza, chłodniejsze powietrze pozostaje wewnątrz chłodziarki do wina. Powietrze w ścianach izolacyjnych chłodniejsze niż powietrze otaczające naczynie. Ściany zapobiegają przedostawaniu się ciepłego powietrza z zewnątrz do wewnętrznej komory chłodziarki. W zależności od materiału naczynia np. metalu czy akrylu można przechowywać butelkę swojego ulubionego napoju przez kilka godzin. Nawet jeśli na zewnątrz jest naprawdę gorąco. Wszystko, co musimy zrobić, to odpowiednio schłodzić butelkę przed wyniesieniem jej na zewnątrz i pamiętać, aby umieścić ją w chłodziarce do wina. Zasadnicze mechanizmy wymiany ciepła wykonują więc pracę za nas.

Po co się schładza wino ?

Niezależnie od tego, czy bawimy się na imprezie, czy po prostu delektujemy butelką wina w środku tygodnia w domu, serwowanie wina w jego optymalnej temperaturze naprawdę wpływa na ogólny smak. Zbyt zimne i bardziej dopracowane smaki można całkowicie stracić. Aby zmaksymalizować potencjał wina, należy je podawać w odpowiedniej temperaturze, czasem wino wymaga ochłodzenia.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter