Do pieczenia chleba marsz !

Dużo mamy w naszym sklepie pytań, wokół hasła „pieczenie chleba”. Dlatego do grona produktów pomocnych do wypieku chleba takich jak: formy silikonowe z obręczą (które utrzymują kształt wypieku), włoskich blach do pieczenia z powłokami  dołączył ostatnio polski produkt.

Blacha do wypieku chleba

Specjalna blacha do wypieku chleba firmy SNB z Białegostoku.  Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pokryta powłoką nieprzywierającą non-stick.

Nie muszę Was przekonywać, że domowy chleb przewyższa smakiem, zapachem ten kupiony w sklepie. Ponadto nie zawiera niepotrzebnej chemii – sztucznych barwników, spulchniaczy, wypełniaczy, konserwantów. Jest świeży o wiele dłużej niż sklepowe odpowiedniki.

Radość ze spożywania własnoręcznie upieczonego chleba rekompensuje wszelkie trudy i pracę włożoną w jego wypiek.

Moje wielkie pieczenie chleba

Przepis na chleb wraz zakwasem dostałam od Pani Kasi (naszej sąsiadki). Nie będę tutaj opisywać procesu zarabiania i kolejnych czynności. Sami wiecie, że sposobów i zasad jest tyle ile domowych piekarzy 🙂

Forma wpiek chleba

Po umyciu przed pierwszym użyciem, blachę wysmarowałam tylko olejem na pędzelku silikonowym.  Włożyłam ciasto i ….

  • samo ciasto niestety nie wyrosło 🙁 ale nie jest to wina blachy, tylko mojego łakomstwa. Lubię chleby staropolskie i żytnie. W przepisie miałam mąkę pół na pół żytnią z pszenną.  Ale ja chciałam razowego chlebka i dałam dwie mąki żytnie.
    To masz babo placek usłyszałam od męża 🙂
  • Forma ma wymiary długość 31 cm; szerokość 14 cm, a wysokość 6 cm. Wydaje mi się, że jeśli chcemy aby chleb był tzw. kształtu kanapkowego blacha jest za szeroka.
  • Bez trudu wyjęłam chleb z blachy, po odwróceniu od razu lekko wypadł. Nie musiałam nawet podważać łopatką. Jest to zaletą warstwy ochronnej non-stick. Chleb nie przywarł do blachy i łatwo wyszedł.
  • Forma do pieczenia chleba jest bardzo łatwa w myciu. Przetarłam tylko ją gąbką i wygląda jak nowa.

Sam chleb był bardzo dobry, nie uwierzycie ale ukroiłam go, poszłam po aparat i …. zostało kilka nędznych kromek jakby wpadło stado myszy. Żadnego szacunku dla mojej sztuki i trudu 😉

UWAGA użytkowa:  chleb piekłam w piekarniku elektrycznym. Pamiętajcie o zasadach, że form z powłokami nie należy używać w piekarnikach gazowych. Pisałam o tym już na blogu Formy do ciast – zależą od typu piekarnika

Sylwia

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter