Do pieczenia chleba marsz !
Dużo mamy w naszym sklepie pytań, wokół hasła „pieczenie chleba”. Dlatego do grona produktów pomocnych do wypieku chleba takich jak: formy silikonowe z obręczą (które utrzymują kształt wypieku), włoskich blach do pieczenia z powłokami dołączył ostatnio polski produkt.
Specjalna blacha do wypieku chleba firmy SNB z Białegostoku. Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pokryta powłoką nieprzywierającą non-stick.
Nie muszę Was przekonywać, że domowy chleb przewyższa smakiem, zapachem ten kupiony w sklepie. Ponadto nie zawiera niepotrzebnej chemii – sztucznych barwników, spulchniaczy, wypełniaczy, konserwantów. Jest świeży o wiele dłużej niż sklepowe odpowiedniki.
Radość ze spożywania własnoręcznie upieczonego chleba rekompensuje wszelkie trudy i pracę włożoną w jego wypiek.
Moje wielkie pieczenie chleba
Przepis na chleb wraz zakwasem dostałam od Pani Kasi (naszej sąsiadki). Nie będę tutaj opisywać procesu zarabiania i kolejnych czynności. Sami wiecie, że sposobów i zasad jest tyle ile domowych piekarzy 🙂
Po umyciu przed pierwszym użyciem, blachę wysmarowałam tylko olejem na pędzelku silikonowym. Włożyłam ciasto i ….
- samo ciasto niestety nie wyrosło 🙁 ale nie jest to wina blachy, tylko mojego łakomstwa. Lubię chleby staropolskie i żytnie. W przepisie miałam mąkę pół na pół żytnią z pszenną. Ale ja chciałam razowego chlebka i dałam dwie mąki żytnie.
To masz babo placek usłyszałam od męża 🙂 - Forma ma wymiary długość 31 cm; szerokość 14 cm, a wysokość 6 cm. Wydaje mi się, że jeśli chcemy aby chleb był tzw. kształtu kanapkowego blacha jest za szeroka.
- Bez trudu wyjęłam chleb z blachy, po odwróceniu od razu lekko wypadł. Nie musiałam nawet podważać łopatką. Jest to zaletą warstwy ochronnej non-stick. Chleb nie przywarł do blachy i łatwo wyszedł.
- Forma do pieczenia chleba jest bardzo łatwa w myciu. Przetarłam tylko ją gąbką i wygląda jak nowa.
Sam chleb był bardzo dobry, nie uwierzycie ale ukroiłam go, poszłam po aparat i …. zostało kilka nędznych kromek jakby wpadło stado myszy. Żadnego szacunku dla mojej sztuki i trudu 😉
UWAGA użytkowa: chleb piekłam w piekarniku elektrycznym. Pamiętajcie o zasadach, że form z powłokami nie należy używać w piekarnikach gazowych. Pisałam o tym już na blogu Formy do ciast – zależą od typu piekarnika
Sylwia