Formy silikonowe – cechy i zalety
Formy silikonowe wyglądają jakby były z gumy, ale są zrobione z miękkiego i sprężystego silikonu. Na czym polega różnica ? Guma pod wpływem temperatury wydziela brzydki zapach. Silikon jest bezwonny i bez zapachowy. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności.
Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań. Można używać je do wszystkiego: ciast, ciasteczek, pizz, zapiekanek jak również pasztetów i pieczeni, mięs można także w nich piec pieczywo.
W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła na ogół mają dekoracyjny kształt i cieszą oczy kolorem.
Cechy form silikonowych:
1. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -60oC do +230oC .
– Temperatura górna wynosi nawet do 280oC ( w zależności od producenta) Nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.
– W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia.
Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania.
2. Formy silikonowe są odporne na tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.
3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak również myć w zmywarkach.
4. Dzięki elastyczności, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni.
5. Silikon bardzo szybko stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Ich zaletą jest również oszczędność energii. Silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%.
7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą.
Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie tracąc kształtu przy wyjmowaniu.
8. Formy bardzo łatwo umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon szybko schnie.
Formy silikonowe i ich wady
Wady ? Najważniejsza – silikon jako surowiec jest stosunkowo drogim materiałem i w porównaniu do blach metalowych oraz naczyń szklanych jest droższy.
Drugą wadą jest fakt, że silikon jest podatny na uszkodzenia mechaniczne. Nie wolno na nim kroić.