Jaka forma do tarty ?
Pyszne ciasto tarta. Ich zaletą jest nie tylko efektowny wygląd ale także łatwość przygotowania i fakt, że dzięki cienkiej warstwie ciasta są bardzo lekkim deserem, idealnym dla każdego, kto ceni sobie zarówno styl życia zgodny z zasadami wellness jak i ciepło domowego ogniska.
Jeśli jesteś uzależniona od tarty, na pewno musisz mieć formę do tego rodzaju ciast. Są to okrągłe formy z charakterystycznym karbowanym brzegiem – tartownice. Tylko jaką wybrać…
ceramiczną?
silikonową?
teflonową?
szklaną?
Najważniejsza jej zaleta to wygoda serwowania. Formy ceramiczne są bardzo ładne i od razu ciepłą tartę można podać na stół. Wolno także bezpiecznie na niej kroić – bez obaw o porysowanie powierzchni.
Doskonała do tart w których razem z plackiem zapieka się także nadzienie.
Łatwo się je myje. Ceramiczna forma nie powoduje przyczepiania się kawałków np. przypieczonego ciasta, makaronu i innych potraw do dna formy. Dlatego też nie musimy ciężko szorować naczynia, aby pozbyć się resztek jedzenia, jak jak w przypadku metalowych form.
Elegancki wygląd sprawia, że forma może także służyć jako naczynie dekoracyjne na ciasteczka, cukierki lub owoce.
Forma do tarty szklana
Ma bardzo podobne zastosowanie jak poprzedniczka 🙂 Ciasto podane na stół w niej bardzo efektownie wygląda . Jest bardzo łatwa do mycia. Po drugie naczynia szklane żaroodporne można wykorzystać do mrożenia potraw. Gdyż zastosowany przez SIMAX rodzaj szkła borokrzemowego, jest odporny także na niskie temperatury do – 40 st C.
Obydwie formy wolniej się nagrzewają, ale dłużej trzymają ciepło niż blaszane lub silikonowe, zatem ciasto, nawet po wyjęciu z pieca, będzie się dalej lekko dopiekać i dłużej będzie ciepłe.
Forma do tarty metalowa z wyjmowanym dnem.
Formy metalowe bardzo szybko się nagrzewają – ciasto lepiej się w nich dopieka – jest delikatnie chrupiące.
Minusem jest fakt, że brzeg blachy jest karbowany, dlatego trzeba go bardzo dokładnie smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Ze względu na te „ząbki” nie można wyłożyć jej papierem do pieczenia.
Blaszane – pokryte teflonem lub emalią po jakimś czasie będą się rysować.
Rodzaj form metalowych – z wyjmowanym dnem są bardzo praktyczne, to po prostu rewelacja. Ciasto łatwo się wyjmuje, wystarczy pchnąć dno do góry, brzegi będą zawsze równe i nie połamane. Ponadto uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli np. piecze się sam spód, a nadzienie już nie.
Jeśli silikonowa to tylko ze stelażem. Forma jest zbyt płytka, żeby utrzymała sztywność przy przenoszeniu ciasta. Formy silikonowej nie trzeba smarować, a ciasto wychodzi bez trudu.
Zaletą formy silikonowej jest też fakt, że ciasto kruche bezpośrednio po wyrobieniu, wykładam na formę i dopiero wtedy daję do lodówki. Po upieczeniu ciasta, nie ma problemu z wyciąganiem z formy.
Kolejną zaletą jest fakt, że formy silikonowe są uniwersalne – mają wytrzymałość na temperaturę od -40 do +230 st. W tym naczyniu można także zrobić deser na zimno.
Ostatnią zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Nie trzeba ich smarować, łatwo się je myje. Nadają się także do zmywarki.