Jaka forma do tarty ?

Pyszne ciasto tarta. Ich zaletą jest nie tylko efektowny wygląd ale także łatwość przygotowania i fakt, że dzięki cienkiej warstwie ciasta są bardzo lekkim deserem, idealnym dla każdego, kto ceni sobie zarówno styl życia zgodny z zasadami wellness jak i ciepło domowego ogniska.

Jeśli jesteś uzależniona od tarty, na pewno musisz mieć formę do tego rodzaju ciast. Są to okrągłe formy z charakterystycznym karbowanym brzegiem – tartownice. Tylko jaką wybrać…

ceramiczną?
silikonową?
teflonową?
szklaną?

Forma ceramiczna do tarty

Forma do tarty ceramiczna

Najważniejsza jej zaleta to wygoda serwowania. Formy ceramiczne są bardzo ładne i od razu ciepłą  tartę można podać na stół. Wolno także bezpiecznie na niej kroić – bez obaw o porysowanie powierzchni.
Doskonała do tart w których razem z plackiem zapieka się także nadzienie.

Łatwo się je myje. Ceramiczna forma nie powoduje przyczepiania się kawałków np. przypieczonego ciasta, makaronu i innych potraw do dna formy. Dlatego też nie musimy ciężko szorować naczynia, aby pozbyć się resztek jedzenia, jak jak w przypadku metalowych form.

Elegancki wygląd sprawia, że forma może także służyć jako naczynie dekoracyjne na ciasteczka, cukierki lub owoce.

Szklana forma do tarty

Forma do tarty szklana

Ma bardzo podobne zastosowanie jak poprzedniczka 🙂   Ciasto podane na stół w niej bardzo efektownie wygląda . Jest bardzo łatwa do mycia. Po drugie naczynia szklane żaroodporne można wykorzystać do mrożenia potraw. Gdyż zastosowany przez SIMAX rodzaj szkła borokrzemowego, jest odporny także na niskie temperatury do – 40 st C.

Obydwie formy wolniej się nagrzewają, ale dłużej trzymają ciepło niż blaszane lub silikonowe, zatem ciasto, nawet po wyjęciu z pieca, będzie się dalej lekko dopiekać i dłużej będzie ciepłe.

Forma do tarty metalowa z wyjmowanym dnem.

Formy metalowe bardzo szybko się nagrzewają – ciasto lepiej się w nich dopieka – jest delikatnie chrupiące.

Forma do tarty z wyjmowanym dnem

Minusem jest fakt, że brzeg blachy jest karbowany, dlatego trzeba go bardzo dokładnie smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Ze względu na te „ząbki” nie można wyłożyć jej papierem do pieczenia.

Blaszane – pokryte teflonem lub emalią po jakimś czasie będą się rysować.

Rodzaj form metalowych – z wyjmowanym dnem są bardzo praktyczne, to po prostu rewelacja.  Ciasto łatwo się wyjmuje, wystarczy pchnąć dno do góry, brzegi będą zawsze równe i nie połamane. Ponadto uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli np. piecze się sam spód, a nadzienie już nie.

Forma do tarty silikonowa

Jeśli silikonowa to tylko ze stelażem. Forma jest zbyt płytka, żeby utrzymała sztywność przy przenoszeniu ciasta.  Formy silikonowej nie trzeba smarować, a ciasto wychodzi bez trudu.

Forma silikonowa do tarty

Zaletą formy silikonowej jest też fakt, że ciasto kruche bezpośrednio po wyrobieniu, wykładam na formę i dopiero wtedy daję do lodówki. Po upieczeniu ciasta, nie ma problemu z wyciąganiem z formy.

Kolejną zaletą jest fakt, że formy silikonowe są uniwersalne – mają wytrzymałość na temperaturę od -40 do +230 st. W tym naczyniu można także zrobić deser na zimno.

Ostatnią zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Nie trzeba ich smarować, łatwo się je myje. Nadają się także do zmywarki.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter