Jakie naczynia do pieczenia wybrać?

Niezależnie od tego, czy używamy naczyń szklanych, czy jesteśmy miłośnikami ceramiki, nie można zaprzeczyć, że ważne jest stosowanie odpowiedniego rodzaju naczynia do pieczenia danej potrawy. Jeśli chodzi o udoskonalanie ulubionych dań, czasami wybór odpowiedniego rodzaju formy do pieczenia może być równie ważny, jak samo przestrzeganie przepisu!
Mimo że można upiec cokolwiek we wszelkiego rodzaju naczyniach, niektóre akcesoria nadają się lepiej do konkretnych potraw. Czynniki takie jak rozmiar, kształt, objętość i materiał naczynia mogą mieć wpływ na to, jak wygląda i smakuje finalne danie.

Aluminiowe naczynia do pieczenia

Aluminiowe naczynia do pieczenia HENDI
Pojemnik aluminiowy do pieców GN 1/1 HENDI

Aluminium jest odpowiednim materiałem do pieczenia, ponieważ dobrze przewodzi ciepło, co powoduje równomierne pieczenie, ale błyszcząca powierzchnia aluminium może uniemożliwić właściwe brązowienie. Aluminiowe wyroby do pieczenia są trwałe i nie rdzewieją. Aby uzyskać najlepsze wyniki, szukajmy wyrobów do pieczenia wykonanych z grubego aluminium, a nie cieńszego, lekkiego aluminium. Takie naczynia mogą być tańsze, ale szybciej wypaczają się pod wpływem wysokiej temperatury, powodując nierówne pieczenie.

Aluminiowa i anodowana forma do pieczenia  VARDAGEN IKEA
Aluminiowa i anodowana forma VARDAGEN IKEA



Jednym z głównych zarzutów związanych z aluminiowymi naczyniami do pieczenia jest to, że cząsteczki aluminium mogą czasem przedostać się do żywności. Dlatego aluminiowych naczyń do pieczenia nie należy używać do przygotowywania kwaśnych potraw, np. na bazie pomidorów.

W takich sytuacjach stosuje się anodowane aluminium. Anodowanie to proces polegający na powlekaniu aluminium dodatkową powłoką, dzięki czemu wyroby do pieczenia mają powierzchnię nieprzywierającą i łatwą do czyszczenia. Dodatkowo anodowane aluminium ma znacznie mniejsze ryzyko zanieczyszczenia cząstek żywności.

Co zrobić w aluminiowym naczyniu do pieczenia:

  • wszystkie ciasta
  • ciasteczka i pierniczki które krótko się pieką
  • pizze
  • bułki lub chleb pszenny
  • pasztety

Aluminiowe jednorazowe foremki

Aluminiowe jednorazowe foremki
Aluminiowe jednorazowe foremki

Zbudowane z grubej folii aluminiowej, ten rodzaj form ogólnie uważa się je za jednorazowe naczynie, ale często można je ponownie użyć, jeśli zostaną dokładnie wyczyszczone po użyciu. Jednak ten rodzaj form jest zwykle dobrym sposobem na przygotowanie wypieków i dostarczenie ich przyjaciołom i rodzinie bez obawy o zwrot form w których przynieśliśmy danie. Jest to również dobra alternatywa dla zwykłych naczyń do pieczenia lub naczyń kuchennych, gdy potrzebujesz kilku naczyń do serwowania dużej grupy osób.

Do czego nadają się aluminiowe jednorazowe foremki:

  • do pieczenia pizzy
  • pieczenia chleba
  • pieczenia mięsa np. pasztetów
  • doskonale sprawdzają się do przygotowywania ziemniaków i zapiekanek
  • małe okrągłe foremki służą np. do deserów z czekoladową lawą

Stalowe naczynia do pieczenia

Stal nierdzewna ma tak zwaną niereaktywną powierzchnię. Dzięki temu naczynia do pieczenia ze stali nierdzewnej są niezwykle wszechstronne, trwałe i doskonale nadają się do pieczenia niemal każdego deseru, jaki można sobie wyobrazić. Podobnie jak aluminium, stal nierdzewna i blachy stalowe ocynowane lepiej nadają się do potraw o niskiej kwasowości i zawartości soli.

Stal ocynkowana zasadniczo oznacza, że ​​naczynia mają stalowy środek pokryty cyną. Te naczynia świetnie przewodzą ciepło, ale podczas korzystania z tych naczyń uważajmy na rdzę. W przeciwieństwie do większości innych metali używanych do pieczenia cyna może rdzewieć. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest dokładne wysuszenie stali ocynkowanej po umyciu.

Co zrobić w naczyniu ze stali nierdzewnej

  • są odpowiednie do pieczenia chleba na zakwasie
  • nadają się do pieczenia mięs np. udek, schabu, indyka
  • doskonale sprawdzają się także do zapiekanek

Formy metalowe nieprzywiejące

Tortownica z powloką nieprzywierającą de Buyer
Tortownica z powloką nieprzywierającą de Buyer

Nieprzywierające wyroby do pieczenia składają się ze stali lub aluminium, które zostało pokryte antyadhezyjną powłoką. Powłoka ta umożliwia łatwe uwalnianie żywności z naczynia i ułatwia czyszczenie. Naczynia nieprzywierające działają dobrze podczas pieczenia dań, które łatwo się przyklejają, takich jak babeczki i ciasta warstwowe. Nieprzywierająca powłoka nadaje formie ciemniejszą powierzchnię, która szybciej absorbuje ciepło niż jasne lub jaśniejsze naczynia. Może to powodować problem z nadmiernym zrumienieniem lub wysuszeniem żywności. Czasy pieczenia i temperatury mogą wymagać dostosowania, aby to zrekompensować.

Najodpowiedniejsze dania do metalowych form z powłokami to:

  • muffinki, babeczki
  • tarty, biszkopty, babki
  • zapiekanki
  • mięsa z sosami

Szklane naczynia żaroodporne

Szklane naczynia do pieczenia SIMAX
Szklane naczynia do pieczenia SIMAX

Takie wyroby do pieczenia wykonane są ze szkła hartowanego i dobrze przewodzą ciepło. Jedzenie dobrze przyrumieni się w szklanych naczyniach. Jest dość łatwe do czyszczenia i nie reaguje na kwaśne potrawy. Szkło żaroodporne można wyjąć z lodówki lub zamrażarki i umieścić w gorącym piekarniku, ale po wyjęciu z gorącego piekarnika należy pozostawić je do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed umieszczeniem w lodówce lub zamrażarce i przed wystawieniem na działanie wody. Ponieważ szklane naczynia do pieczenia nagrzewają się szybciej i utrzymują ciepło dłużej niż metalowe naczynia do pieczenia, powinno się obniżyć temperaturę pieczenia o około 5 °C w stosunku do tego, co sugeruje instrukcja pieczenia. Eksperymentowanie ze zmniejszaniem temperatury będzie najlepszym sposobem, aby zdecydować, czy daje pożądane rezultaty.

Co zrobić w szklanych naczyniach do pieczenia:

  • desery cytrynowe i z owocami cytrusowymi
  • chlebek bananowy lub pudding chlebowy
  • zapiekanki warzywne i mięsne oraz lasagne
  • całe kurczaki, gęsi i indyki

Formy silikonowe

Forma silikonowa prostokąty 12 gniazd o poj 70 ml Silikomart SF026
Forma silikonowa prostokąty Silikomart

Silikonowe wyroby do pieczenia wykonany jest z elastycznego i giętkiego materiału silikonowego, który można stosować w piekarniku, kuchence mikrofalowej i zamrażarce. Silikonowe naczynia nie pochłaniają ciepła jak inne wyroby do pieczenia, ale umożliwiają równomierne przekazywanie ciepła do żywności.  Jednak największą wadą stosowania silikonu jest to, że nie przewodzi ono zbyt dobrze ciepła tak jak naczynia metalowe. Oznacza to, że dania nie zbrązowieją na zewnątrz, ale to może być właśnie to, co chcemy osiągnąć.
Proces pieczenia zatrzymuje się natychmiast po wyjęciu żywności z piekarnika, co zapobiega dodatkowemu przypaleniu dna i brzegów dania. Silikon może wytrzymać temperatury w zakresie od – 60 do + 260 °C.

Forma silikonowa amorini serca 6,3x6,5cm 100ml Silikomart
Forma silikonowa amorini serca Silikomart

Silikonowe formy do pieczenia są bardzo przydatne w przypadku specjalistycznych projektów piekarniczych. Często stosuje się je do ciast i galaretek o dziwnych kształtach i są one użyteczne, ponieważ silikon jest najlepszym materiałem nieprzywierającym. Silikon jest bardzo trwały, świetnie nadaje się do deserów, które potrzebują trochę czasu w lodówce lub zamrażarce; potrafią poradzić sobie z większymi zmianami temperatury niż większość innych rodzajów wypieków.

Taką formę do pieczenia można złożyć dla wygody przechowywania bez uszkodzenia silikonu.

Co zrobić w silikonowych naczyniach do pieczenia:

  • Babeczki w nie standardowych kształtach
  • wszystkie dania, które wymaga chłodzenia w zamrażarce
  • ciasta z kremami i polewami
  • desery i ciasta z czekoladą, toffi i karmelem np. krówka, blok czekoladowy

Ceramiczne naczynia do pieczenia

Ceramiczne naczynia do zapiekania HENDI
Ceramiczne naczynia do zapiekania HENDI

Są wykonane z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Wypalenie powoduje powstanie nieporowatej powierzchni na naczyniach, która nie wymaga oszklenia. Dla łatwiejszej wygody przy czyszczeniu naczynia są szkliwione.
Ceramiczne wyroby do pieczenia pochłaniają ciepło z piekarnika i rozkładają je równomiernie. Dlatego istnieje mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia i rozgotowania jedzenia niż w metalowych formach. Wstępne nagrzewanie zajmuje trochę więcej czasu, więc jeśli pieczemy coś, co wymaga jedynie krótkiego czasu pieczenia, może być konieczne wydłużenie czasu o kilka minut.


Zaletą tych naczyń jest fakt, że dobrze utrzymują ciepło potraw długo po wyjęciu z piekarnika. W związku z czym, są stosowane także jako naczynie do serwowania na stole, bez przekładania upieczonego dania.

Co robić w kamionkowych wyrobach do pieczenia:

  • tarty
  • dania wykonywane w kokilkach np. suflety
  • zapiekanki
  • chlebki
  • w nieszkliwionych garnkach rzymskich doskonale udają się mięsa

Żeliwne naczynia do pieczenia

Naczynie żeliwne do pieczenia Järn Skeppshult
Naczynie żeliwne do pieczenia Järn Skeppshult

Żeliwne patelnie są świętym Graalem wypieków. To naprawdę najlepsze przybory kuchenne! Mają wszechstronność metalu, niezawodność szkła i wytwarzają jakość smaku z ceramiki.
Żeliwo wraz z wiekiem staje się coraz lepsze! Najpopularniejszym rodzajem żeliwa do pieczenia jest żeliwna patelnia, ale można uzyskać prawie dowolny kształt pieczenia w żeliwie.  Wadą naczyń żeliwnych jest konieczność ich wypalania, Jednak tak długo, jak dbamy o swoje żeliwo i odpowiednio go sezonujemy, nie będziemy musieli się martwić metalem reagującym z jedzeniem. Wiele osób kupuje żeliwo ze względu na jego rustykalną estetykę.

Co robić w żeliwnych naczyniach do pieczenia:

  • zapiekanki warzywne i mięsne
  • mięsa jak gęsi, kaczki, golonka i schab
  • chleb

Jak widać, wybór akcesoriów do pieczenia jest spory, często jest tak, że nie mamy najodpowiedniejszego naczynia do wybranego dania. Czy możemy po prostu zamienić go na inne naczynie? Odpowiedź brzmi tak, ale prawdopodobnie będziemy musieli wprowadzić pewne zmiany czasu pieczenia w swoim przepisie, aby efekt był podobny.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter