Perforowana blacha do pieczenia czy pełna?

Perforowana blacha do pieczenia de Buyer
Perforowana blacha do pieczenia de Buyer

Perforowane blachy to świetne rozwiązanie, kiedy prowadzimy piekarnię, kawiarnię, firmę cateringową lub restaurację. Wykonane z trwałego, zatrzymującego ciepło aluminium, dostępne w różnych rozmiarach. Niezależnie od tego, czy gotujemy przystawki lub pieczemy słodycze, taka perforowana blacha sprawi, że przygotowywanie potraw będzie bardziej wydajne.

Czy blacha perforowana jest lepsza od pełnej ?

  • Perforowane blachy mają małe otwory wycięte w dolnej części a ranty w bokach, dla zwiększenia przepływu powietrza. Ta funkcja umożliwia przygotowanie potraw dokładniej i szybciej niż na standardowej pełnej formie. Perforacje sprawiają, że przekazywanie ciepła jest procesem o wiele bardziej wydajnym, więc potrawy pieką się szybciej. Dzięki krótszemu czasie pieczenia uzyskujemy produkty, które są lekko chrupiące na zewnątrz, ale wciąż wilgotne w środku.
Perforowana blacha do pieczenia de Buyer
Perforowana blacha do pieczenia de Buyer
  • Dodatkowo korzystanie z perforowanych blach do pieczenia pozwala również na uzyskanie bardziej chrupkiej struktury. Na przykład pizze z dodatkami nie zawsze dobrze przyrumieniają się i kończą się rozmoczoną skórką. Perforowane blachy eliminują ten problem, pizza staje się bardziej chrupiąca niż pieczona na pełnej formie, a dodatki są także dobrze wypieczone.
    Ponieważ otwory pozwalają na odparowanie wilgoci w piekarniku, można użyć form do pieczenia dań, które mają być chrupiące. Na przykład frytek, paluszków z kurczaka i innych przystawek. Pieczone dania, są zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu.
  • Oprócz zapewnienia stabilności perforacje umożliwiają cyrkulację ciepła na blasze w celu równomiernego pieczenia potrawy od góry i z dołu. Dzięki temu perforowane blachy są odpowiednim rozwiązaniem do pieczenia bułek i ciastek. Natomiast do chleba na zakwasie lepsze będą do pieczenia blachy pełne.

Ranty perforowane do tart – czy to tylko efekt wizualny ?

Perforowane ranty do pieczenia de Buyer
Perforowane ranty do pieczenia de Buyer

Skoro perforacje w formach mają pomóc w równomiernym pieczeniu dna, po co są stosowane na bokach przy rantach cukierniczych ?

Pierścienie cukiernicze mają otwory na bokach do równomiernego pieczenia ciasta, efektem stosowania perforowanych rantów cukierniczych jest bardziej jednolite brązowienie. Zauważmy, że dla lepszego wypieku ciasta kruchego nakłuwamy go, aby para mogła uciec, a ciasto się nie wybrzuszyło.
Dlatego przy wypieku rantu do tarty (bez spodu) perforowany pierścień jest idealny do uzyskania równego i odpowiednio wypieczonego ciasta kruchego lub francuskiego. Ponadto prosta krawędź pierścieni pozwala na bezbłędne wykończenie deserów i łatwe ich uwalnianie.

Jeśli używamy perforowanych pierścieni, nie potrzebujemy papieru do pieczenia ani fasoli do pieczenia.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter