Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Formy silikonowe – cechy i zalety

SILIKOMART RÓŻA  SFT 251Wyglądają jakby były z gumy, ale są zrobione z miękkiego i sprężystego silikonu. Na czym polega różnica ? Guma pod wpływem temperatury wydziela brzydki zapach. Silikon jest bezwonny i bez zapachowy. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności.

Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań.  Można używać je do wszystkiego: ciast, ciasteczek, pizz, zapiekanek jak również pasztetów i pieczeni, mięs można także w nich piec pieczywo.

W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła na ogół mają dekoracyjny kształt i cieszą oczy kolorem.

 

Cechy form silikonowych:SILIKOMART EASY CREAM SERCE II

1. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur.  Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -60oC do +230oC .
- Temperatura górna wynosi nawet do 280oC ( w zależności od producenta) Nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.

- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia.

Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania.

2. Formy silikonowe są odporne na tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.

3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak również myć w zmywarkach.

SILIKOMART TULIPANY SF118_DET4.  Dzięki elastyczności, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni.

5.  Silikon bardzo szybko stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.

6. Ich zaletą jest również oszczędność energii. Silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%.

7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą.

Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie tracąc kształtu przy wyjmowaniu.

8.  Formy bardzo łatwo umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem.   Silikon szybko schnie.

Wady ?
Tak, jedna najważniejsza – silikon jako surowiec jest stosunkowo drogim  materiałem i w porównaniu do blach metalowych oraz naczyń szklanych jest droższy.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • jak piec w formie silikonowej
  • jak piec w formach silikonowych
  • jak piec w silikonowej formie
  • jak piec w silikonowych formach
  • silikonowa forma
  • jak piec w silikonowych foremkach
  • foremki silikonowe
  • jak piec w foremkach silikonowych
  • pieczenie w formach silikonowych
  • pieczenie w foremkach silikonowych
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
15 maja 2012

Autor
Pomocnicy

Zostaw odpowiedź