Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Co to jest ramekin, kokilka ?

Są to małe (50-250 ml) okrągłe naczyKokilka ceramiczna GUARDINInia wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła, w którym można zarówno mrozić jak i piec dania.   Kokilki charakteryzuje odporność na wysokie temperatury oraz na szok termiczny czyli po wyjęciu z lodówki, można je włożyć do piekarnika. Prosta przeważnie – okrągła forma, pozwala utrzymywać stałą temperaturę potraw. Chociaż, niektóre przepisy wymagają „kąpieli wodnej” (kokilkę umieszcza się w naczyniu z wodą) aby nie spalić dania i dopiero później piecze się danie. Ramekiny są idealne do podawania na stół. Z uwagi na ładny wygląd – można serwować danie bezpośrednio w kokilkach.

Samo słowo ramekin pochodzi z Francji – ramequin.

Kokilka ceramiczna Maxwell & WilliamsKokilki (ramekiny) służą do serwowania porcji tylko dla jednej osoby, można je wykorzystać m.in. do:
– creme brulee
– zapiekanych jajek, jabłek itp.
– catalana
– pot pie
– moelleux
– sufletów
– puddingów
– zapiekanki pasterskiej
– mini-zapiekanek
– deserów na zimno np. serniczków
– musów
– tymbalikówKokilka ceramiczna 250 ml HENDI

Kokilki z porcelany firmy HENDI i mają odporność termiczną do 600 stC. oraz na szok termiczny. Oznacza to, że wcześniej przygotowaną potrawę można wyjąć z lodówki i od razu zapiec. Doskonale nadają się do odgrzewania w mikrofalówkach.

Ramekiny są idealne do podawania na stół. Biała, błyszcząca ceramika jest uniwersalna – pasuje do każdej zastawy stołowej. Estetycznie wykonane, szkliwiona ceramika wewnątrz i na bokach zewnętrznych. Porcelanowe kokilki są wdzięczne do dekorowania. Czy to ziołami, bakaliami – danie zawsze wygląda fantastycznie.

Kokilka szklana SIMAXKokilki można również wykorzystywać do przygotowania deserów na zimno np. nóżek, galaretek.
Mają mnóstwo zastosowań….

Kokilki są także wykonane ze szkła. Naczynia czeskiej firmy SIMAX są odporne na wysokie temperatury od -40 do +300 oC oraz nagłe zmiany temperatur. Oznacza to, że wcześniej przygotowaną potrawę można wyjąć z lodówki i od razu zapiec. Nadają się do odgrzewania w mikrofalówkach.

Naczynia SIMAX są idealne do podawania na stół, szkło jest przeźroczyste i uniwersalne – pasuje do każdej zastawy stołowej. Przeźroczyste szkło doskonale pokazuje wnętrze deseru.

Jako inspirację podaje przepis na czekokubki wg Nigelli z blogu Pani Doroty.

Simax kokilka szklanaKolejnym produktem są małe – uniwersalne szklane miseczki na sosy, dipy, chrzany itp. pyszności.

Małe miseczki są idealne do serwowania przystawek dla 1 osoby np. krewetek z musem. Na przyjęcia, spotkania czy dla cateringu.  To miniaturowe naczynia dekoracyjne, w których podasz to co sobie wymarzysz.

Szklana kokilka SIMAX Miseczki są żaroodporne wytrzymują temperaturę od -40 do +300 oC – także nadają się jako małe ramekiny do zapiekania lub mrożenia.

 

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • kokilki
  • ramekiny
  • kokilka
  • kokilki sklep
  • ramekiny sklep
  • co to sa kokilki
  • desery na zimno
  • kokilki szklane
  • kokilka co to jest
  • co to jest kokilka
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
13 kwietnia 2012

Autor
Pomocnicy

Zostaw odpowiedź