Formy do pralin z poliwęglanu

Zalety form z poliwęglanu

Formy do czekoladek marki Martellato lub Chocolate World są wyprodukowane w Europie z bezpiecznego dla żywności, przezroczystego, sztywnego poliwęglanu. W przeciwieństwie do silikonowych i zwykłych plastikowych form, foremki z poliwęglanu nadają pralinom doskonały połysk. Te formy do pralin mogą równomiernie rozprowadzać ciepło i temperaturę w celu uzyskania ostatecznego produktu końcowego. Jeśli używasz poliwęglanowych foremek do czekolady, nigdy nie zaobserwujesz żadnych matowych plam na skorupce z powodu chłodzenia.
Formy z poliwęglanu są mocne i trwałe.
Dodatkową zaletą korzystania z foremek poliwęglanowych jest to, że są one przezroczyste, dzięki czemu zawsze możesz mieć oko na formowane czekoladki podczas procesu produkcji.

Jak korzystać z form z poliwęglanu

1. Formy do pralin i narzędzia muszą być suche

Woda jest śmiertelnym wrogiem czekolady (nawet odrobina wody w roztopionej czekoladzie spowoduje jej zmianę i stanie się bezużyteczna dla pralinowych skorupek), więc podczas pracy upewnij się, że wszystkie narzędzia, worki cukiernicze i formy są całkowicie suche. Topienie czekolady nad gorącą wodą w celu zahartowania może narazić czekoladę na niebezpieczeństwo, więc pamiętaj, aby umieścić ręcznik pod miskami ustawionymi nad wodą lub parą.

2. Nie smaruj form

Formy do pralin z poliwęglanu

Czekolada ma w swoim składzie sporo tłuszczu dlatego, nie ma potrzeby smarowania foremek, Jak to ma miejsce w przypadku blach podczas pieczenia ciast lub ciasteczek. Głównymi powodami, dla których czekolada przykleja się do form z poliwęglanu i nie odchodzi od nich, jest wilgoć, zabrudzenie lub formy, które są zbyt ciepłe. Praliny czekoladowe muszą być całkowicie twarde, aby czysto wyskakiwały z foremek.

3. Dekorowanie pralin

Jeśli używasz masła kakaowego, pamiętaj, że ważne jest, aby nałożyć bardzo cienką warstwę. Unikając w ten sposób pokruszonych cukierków z niejednolitymi, matowymi plamami. Po namalowaniu wzoru na foremce, włóż formę do lodówki na kilka minut, aby masło kakaowe mogło się zestalić.

4. Podgrzanie form przed użyciem

W kolejnym kroku należy podgrzać formy opalarką, lub w piekarniku przez ok 1 minutę. Temperatura foremek powinna być o 2⁰ do 4⁰C niższa niż temperatura czekolady.

Jak czyścić formy do pralin ?

Formy do pralin można czyścić alkoholem i bawełną, ale może to zająć dużo czasu i nie jest konieczne. Pamiętaj jednak, że jeśli Twoja czekolada nie była dobrze temperowana lub jeśli użyłeś koloru, który pozostał, będziesz musiał poświęcić trochę czasu na dokładne ich wyczyszczenie. Konieczne jest też usunięcie pozostałości czekolady. Nie dotykaj środka formy palcami, ponieważ pozostawi ślad na Twojej czekoladzie. Jeśli konieczne jest dokładne czyszczenie, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

INSTRUKCJA DOKŁADNEGO CZYSZCZENIA:

  • MYCIE w ciepłej wodzie przy użyciu lekko kwaśnego lub zasadowego detergentu:
    • Maks. temperatura wody: 60°C. Wyższe temperatury mogą powodować pogorszenie form i wpływać na trwałość.
    • Twarda woda może spowodować uszkodzenia.
    • Można używać zmywarki, jeśli zalecana temperatura nie zostanie przekroczona.
    • Należy pamiętać, że luźne przedmioty w zmywarce mogą uszkodzić foremkę. 
    • Detergent powinien być kompatybilny z poliwęglanem.
    • Regularnie sprawdzaj maszynę.
  • WYPŁUCZ – aby usunąć ewentualne pozostałości detergentu. Niezastosowanie się do tego może spowodować reakcję chemiczną podczas formowania.
    • Używaj wody demineralizowanej o temperaturze ~ 60 ° C.
    • Woda o wysokiej twardości może pozostawić ślady w poliwęglanie po czyszczeniu i uszkodzić formę oraz może być widoczna w produkcie końcowym. 
    • Nie używaj ostrych narzędzi i druciaków do usuwania tych śladów, ponieważ pojawią się zarysowania.
    • Nie stosować wody pod wysokim ciśnieniem – może to uszkodzić powierzchnię formy.
  • SUSZ za pomocą suszarki, aby uzyskać ciepło w temperaturze ~70°-80°C.
    • Osuszyć obie strony form, ponieważ wilgoć może przenieść się na inne formy i spowodować niepożądane efekty w produkcie końcowym.
  • PRZECHOWAJ formy w odpowiednim miejscu.
    • Unikaj bezpośredniego światła słonecznego.
    • Nie przechowywać pod ciśnieniem. 

Podsumowując wygodne do produkcji wyrobów czekoladowych, pozwalają na łatwe odformowanie bez ryzyka stłuczenia oraz sprawiają, że produkt jest bardzo gładki i lśniący. Dodatkowo poliwęglanowe foremki na czekoladki podkreślają kształty i zdobienia pralin. Odpowiednio umyta, poliwęglanowa forma do czekolady pozwala na szybkie i łatwe wyjmowanie pralin z formy. Wspomaga również krystalizację i usuwanie masła kakaowego.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter