Jaki garnek do fondue wybrać?

Fondue oznacza zabawę i towarzyskie wydarzenie, ale nic nie zrujnuje tak szybko wieczoru jak przypalona do dna garnka potrawa.

Więc jak można temu zapobiec?

Kupując odpowiedni rodzaj garnka do fondue. Jaki garnek wybrać to często podstawowy problem przy zakupie fondue. Na rynku jest szeroki wybór, który garnek lepszy, który gorszy? Odpowiedzi na to pytanie nie znajdziemy tak łatwo.  Każdy garnek do fondue ma swój cel i chciałam Ci dostarczy przydatnych informacji, które pomogą Ci podjąć świadomą decyzję o rodzaju garnka fondue, takiego jakiego potrzebujesz.

Wszystko zależy do jakiego rodzaju fondue chcemy używać naczynia…
Fondue ceramiczne do czekolady

Fondue czekoladowe potrzeba najmniej ciepła, więc może być topiony w lekkiej

Fondue czekoladowe – potrzebuje najmniej ciepła, więc czekolada może być w małym naczyniu.  Przeważnie garnki są ceramiczne, ogrzewane świeczką tzw. light. Ze względu na mały ogień świeczki, czekolada się nie przypali ani nie przywrze do dna.

Uwaga użytkowa: przy zakupie naczynia do fondue czekoladowego zwróć uwagę aby odległość pomiędzy świeczką a garnkiem na tyle duża aby nie ogrzewać ceramiki bezpośrednio płomieniem.

Fondue stalowo ceramiczne

Garnek 2 częściowy stalowo-ceramiczny na łaźni wodnej jest to uniwersalny  zestaw składający się z dwóch naczyń. Pierwszy stalowy garnek służy do fondue bulionowego i olejowego. Gdy nalejemy do niego wody i wstawimy garnek ceramiczny, uzyskamy tzw. łaźnie wodną na której możemy robić fondue serowe, a także czekoladowe. Ze względu na stosunkowo niską temperaturę (100 st. – temperatura gotującej się wody) na łaźni wodnej możemy robić bardzo gęste, zawiesiste fondue serowe, które się nam nie przypali.

Garnek ceramiczny można w nim robić fondue serowe. Charakteryzują się płaskim dnem i dużym otworem umożliwiającym korzystanie zanurzenie widelczyka. Naczynia są większe niż te do fondue czekoladowego, o grubszych ściankach.

W zestawach są wykorzystane regulowane palniki paliwa żelu lub alkoholu do utrzymania stałej temperatury sera w płynnej postaci, zapobiegając twardnięciu.

Fondue stalowe

Należy tylko pamiętać, aby wtedy ogień nie był zbyt duży pod naczyniem, tak żeby uniknąć przypalenia. Ceramikę łatwo umyjemy.

Garnek stalowy jest uniwersalny nadaje się do fondue bulionowego lub olejowego, ze względu na krótki czas nagrzewania naczynia i cienką grubość stali bardzo szybko potrawa w nim osiąga wysoką temperaturę.  Taki garnek  utrzyma odpowiednią temperaturę, tak aby bulion lub olej cały czas lekko wrzały.

Uwaga użytkowa: Przed zakupem należy się upewnić czy garnek ma zabezpieczenie po ustawieniu nad palnikiem i stoi stabilnie. Pamiętajmy olej do fondue ma ok 180 st C.  Taki zestaw musi mieć nakładkę, która po pierwsze chroni przed pryskaniem oleju, po drugie podtrzymuje widelec z zanurzonym np. mięsem czy warzywami.

Fondue żeliwne

Garnek żeliwny jest uniwersalny, możemy w nim przygotowywać serowe, olejowe, bądź bulionowe ale musimy się zdecydować na jeden rodzaj fondue. Ponieważ żeliwo jako materiał chłonie zapachy.  Żeliwo równomiernie przewodzi ciepło oraz długo utrzymuje wysoką temperaturę, zapobiega też przypalaniu, ale nie da się go domyć tak, aby nie pozostał ślad aromatu przygotowanej potrawy. I tak jeśli chcielibyśmy po serowym fondue przygotować w tym samym garnku bulionowe musimy liczyć się z obecnością nutki smaku sera. Tak więc, dla zwolenników jednego rodzaju potrawy, żeliwne jest idealne ze względu na swoje właściwości grzewcze.

Uwaga użytkowa: pamiętaj, że żeliwo jako materiał rozgrzewa się silnie, nie należy dotykać naczynia podczas jedzenia. Same naczynia powinny stać stabilnie na podstawie.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter