Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Archiwum kategorii ‘Akcesoria kuchenne’

Bohater do czosnku – Pan praska

1. Winowajca: Koopeh Design Kanadyjska firma Koopeh Design Inc produkuje tylko towary do czosnku – ok trzy różne rzeczy. Zdawać by się mogło, że tak „wielki” asortyment nie może być dochodowy. Nic bardziej mylnego. Ich produkty są słynne na całym świecie. Opatentowane rozwiązania rewelacyjnych siekaczy i obieraczek do czosnku podbiły serca miłośników tego warzywa.   […]

O przyprawach i przyprawnikach na przyprawy

Przewijają się przez całe nasze życie, ubarwiają potrawy, dodają niezwykłego smaku i aromatu. Przyprawy znane są już od tysiącleci. Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny gdyż od wieków handel przyprawami, głównie tymi z Azji przynosił znaczne zyski. Obecnie zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. […]

Wiosenne akcesoria kuchenne

Niespodzianie zapukała do mych drzwi… Wiosna, wiosna ach to Ty. Ciepła, barwna i lekka.  Wokół wszystko zmienia się, rozkwita, zatem czemu także nie w domu na Twoim stole ? Po ciężkich, zimowych i świątecznych daniach z niepokojem patrzysz na wagę ?  Nadchodzi czas zieleni i koloru, dlatego zmieniamy dietę.  Świeże owoce i soczyste warzywa wspierają nasze […]

Na oko, na miarę – czyli miarki kuchenne

W większości przepisów podane są dokładne proporcje składników. Oczywiście po pewnym czasie Nasze doświadczenie jest na tyle duże, że część produktów używamy „na oko”. Jednak na początku naszej kulinarnej drogi lub przy nowych przepisach sprawa jest trudniejsza. Ja nie raz przekonałam się o tym, jak ważna w kuchni jest precyzja. Np. zbyt mała ilość proszku […]

Na kuchnię z moździerzem

„Choć stłuczesz głupiego w moździerzu tłuczkiem – razem z ziarnami – głupota go nie opuści Drugi Zbiór Przysłów Salomona 27,22 Moździerze są, były i będą służyły do tłuczenia, mielenia, kruszenia, rozdrabniania i ucierania. W starożytności osoby zajmujące się medycyną posługiwały się nimi aby otrzymać środek leczniczy lub upiększający. Dziś służą w naszej kuchni wzbogacając smak […]