Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Archiwum kategorii ‘Do pieczenia’

Formy do pieczenia dla Leniwca

Papierowe papilotki są podstawą w każdej kuchni. O ich zaletach nie trzeba nikogo przekonywać: nie trzeba ich smarować, łatwo wyjmuje się je z blach. Papilotki są o wiele łatwiejsze w użyciu niż formy z blachy czy silikonowe. Można je zabrać do szkoły, na wycieczkę lub na imprezę. A do tego różnorodna kolorystyka sprawia, że wyglądają […]

Formy silikonowe – cechy i zalety

Wyglądają jakby były z gumy, ale są zrobione z miękkiego i sprężystego silikonu. Na czym polega różnica ? Guma pod wpływem temperatury wydziela brzydki zapach. Silikon jest bezwonny i bez zapachowy. Jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności. Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo […]

Tortownica kwadratowa – pomocna czy zbędna ?

Jedną z obowiązkowych blach do pieczenia jest tortownica. Z rozpinanym bokiem, ułatwia wyjęcie wielu ciast. Niezastąpiona w pieczeniu wielu słodkich wypieków. Kwadratowa tortownica oprócz standardowych wypieków takich jak: torty, serniki, biszkopty, jest przydatna np. do ciast typu szachownica. Nadaje się doskonale do ciast o mniejszej objętości. Rozmiar 24×24 cm odpowiada tortownicy okrągłej o średnicy 25-26 […]

Do pieczenia chleba marsz !

Dużo mamy w naszym sklepie pytań, wokół hasła „pieczenie chleba”. Dlatego do grona produktów pomocnych do wypieku chleba takich jak: formy silikonowe z obręczą (które utrzymują kształt wypieku), włoskich blach do pieczenia z powłokami  dołączył ostatnio polski produkt. Specjalna blacha do wypieku chleba firmy SNB z Białegostoku.  Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pokryta powłoką […]

Rękawy i worki cukiernicze

Bardzo dużo otrzymujemy w sklepie pytań o worki dekoratorskie / rękawy cukiernicze do dekorowania tortów i ciasteczek oraz o ich rodzaj,  zalety i zastosowanie. Oto garść informacji i porad. Różnica między workiem, szprycą a strzykawką ?   Rękaw cukierniczy to stożkowy worek, który ma mały otwór na jednym końcu oraz duży otwór na przeciwległym końcu. […]

Jaka forma do tarty ?

Pyszne ciasto tarta. Ich zaletą jest nie tylko efektowny wygląd ale także łatwość przygotowania i fakt, że dzięki cienkiej warstwie ciasta są bardzo lekkim deserem, idealnym dla każdego, kto ceni sobie zarówno styl życia zgodny z zasadami wellness jak i ciepło domowego ogniska. Jeśli jesteś uzależniona od tarty, na pewno musisz mieć formę do tego […]

Co to jest ramekin, kokilka ?

Są to małe (50-250 ml) okrągłe naczynia wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła, w którym można zarówno mrozić jak i piec dania.   Kokilki charakteryzuje odporność na wysokie temperatury oraz na szok termiczny czyli po wyjęciu z lodówki, można je włożyć do piekarnika. Prosta przeważnie – okrągła forma, pozwala utrzymywać stałą temperaturę potraw. Chociaż, niektóre przepisy […]

Formy silikonowe SILIKOMART

Produkty silikonowe do pieczenia zaczynają przenikać do kuchni w zdumiewającym tempie. Pamiętam stare dobre czasy, kiedy musiałam szukać w sklepach papieru do pieczenia i formy. Teraz mamy wiele naczyń silikonowych o różnych kształtach, wymiarach. Forma silikonowa jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych blach do pieczenia.  Naczynia silikonowe są łatwe do przygotowania – nie trzeba ich smarować […]

Naczynia żaroodporne SIMAX

W czasach pogoni za nowymi materiałami – nasze naczynia do pieczenia są coraz dziwniejsze i coraz droższe. Zapominamy o starych, sprawdzonych produktach – w tym wykonanych ze szkła. Szkło jako materiał, znane jest ludzkości od niepamiętnych czasów. Obecnie gdy co raz częściej mamy alergie na metale, naczynia ze szkła żaroodpornego robią się bardzo popularne ze […]