Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Rzecz o herbacie: czyli woreczki kontra liście

Ceramiczny czajniczek i czarka do herbatyKiedy jesteś w sklepie spożywczym, możesz zauważyć, że większość herbat jest sprzedawana w torebkach.  Jest ich wiele rodzajów oraz smaków, które wkładamy w filiżankę gorącej wody i pozwalamy w kilka minut się jej zaparzyć. Ale jeśli kiedykolwiek byłeś w sklepie z herbatami specjalnymi, prawie wszystkie herbaty są sprzedawane jako sypkie liście. Sklepikarze odmierzają pewną ilość liści z pojemników i umieszczają herbatę w większej torbie lub pudełku. W domu przygotowujemy ją w  czajniczku lub parzymy przez sitko do herbaty. Jaka jest różnica między herbatą w woreczkach a herbatą z sypkich liści? Czy jedna lepsza od drugiej?

Miłośnicy herbaty twierdzą, że najlepszym rodzajem herbaty są luźne liście. Herbata liściasta jest tradycyjnie zbierana, natomiast herbata w woreczkach jest przetwarzana i produkowana.

pudełko herbataZa wynalazcę herbaty w torebkach uważa się nowojorskiego kupca, Tomasa Sullivana. W roku 1904 herbatę sprzedawano tradycyjnie w metalowych puszkach. Pojemniki zabezpieczały susz przed wilgocią, słońcem i utratą aromatu, były jednak drogie. Sullivan, by zaoszczędzić na kosztach opakowania, zaczął sprzedawać herbatę w jedwabnych woreczkach. Wielu zaskoczonych klientów, nie znając do końca przeznaczenia nowego pojemniczka włożyło go do filiżanki i zalało gorącą wodą. Herbata oczywiście zaparzyła się, a komfort spożywania naparu pozbawionego fusów przysporzył nowemu wynalazkowi bardzo wielu zwolenników.

Ostatecznie różne materiały woreczków udało się zastąpić specjalnym papierem, wymyślonym przez amerykańskiego inżyniera Osborna i od tego czasu woreczki nie mają już wpływu na smak ani chemiczny skład herbaty.

Z powodu małej objętości, nie każda herbata nadaje się do woreczków. Wiele składników herbaty jest tracona, dodatkowo większe liście nie są w stanie rozwinąć się podczas parzenia.  Listki herbaty po zetknięciu z wodą podwajają swą objętość.  Istotne jest więc, by herbata miała dostateczną ilość miejsca, tak  by gorąca woda mogła omywać je po rozwinięciu ze wszystkich stron. To nie jest łatwe w herbatach ekspresowych, bowiem jest ona „uwięziona”. Stłoczenie ich w ciasnej przestrzeni saszetki z całą pewnością powoduje uszczerbek na aromacie.

Z powodu małej przestrzeni torebki napełnia się je najczęściej małymi liśćmi,  zwanymi „fannings” (małe cząstki liści, tzw pył herbaciany).  Fannings parzą się bardzo szybko i nadają naparowi intensywną barwę i mocny smak. Przez to jednak trudno kontrolować sam proces zaparzania. Zbyt wczesne wyciągnięcie torebki sprawi, że herbata będzie pozbawiona smaku, ale zbyt długie (zaledwie o kilkanaście sekund) spowoduje jej gorzki napar.

To nie znaczy, że herbata ekspresowa jest niedobra. Można mieć porządny kubek z woreczka, jest to  wygodniejsze (i znacznie mniej kosztowne) niż picie parzonej herbaty liściastej.

Minusem herbaty liściastej jest konieczność stosowania sitka, tak aby nie połykać luźnych liści.

Jak należy przygotować herbatę liściastą ?

Sitko na herbatęStandardowe filtry siatkowe wyposażone są w uchwyt oraz zaokrąglony pierścień z siatki drucianej. Inne rodzaje sitek: mogą występować z okrągła kulką siatkową lub pełną na łańcuszku. Minusem tych sitek jest kłopot z otwarciem i umyciem. Ostatnio modne stało się umieszczanie kul siatkowych na sztywnych rączkach, które po naciśnięciu otwierają się, dając możliwość wyrzucenia fusów. Filtry ze stali nierdzewnej, z drewna, zabytkowe sita, sita na czajniki, jednorazowe sitka itp. to tylko kilka dostępnych produktów. Wiele osób gromadzi stare i zabytkowe sitka.

Sitka na herbatę zabytkoweImbryki od dawna bywały funkcjonalnymi przedmiotami, które ewoluowały od prostych przedmiotów  do skomplikowanych  projektów obecnych czasów. Imbryki zajmują ważne miejsce w tradycji picia herbaty, były ważną częścią każdej kuchni przed czasem „torebek”.  Ponieważ wiele osób woli parzyć herbatę przy użyciu liści, zapotrzebowanie na sitka nadal istnieje. Miłośnicy herbaty zawsze wolą spożywać świeżo przygotowaną herbatę z liści zamiast z torebki ekspresowej. Możesz stworzyć idealną filiżankę herbaty tylko z pomocą czajniczka.

Aby cCzajniczek ceramicznyieszyć się doskonałą herbatą, należy również mieć czajniczek, który pokochasz. Tak trzeba patrzeć na obie te funkcje, które łączą piękno i estetykę z praktyczną funkcją użycia. Japoński czajniczek żeliwny słynie z równomiernego rozkładu ciepła. Gliniane i szklane czajniki mogą być również wykorzystywane do przygotowania smacznych herbatę, która zachowuje swój smak na długo. Pełniejszy i bogatszy smak herbaty można korzystać przygotowując herbatę w ceramicznych czajniczkach.  Czajniki porcelanowe mają gładką powierzchnię i są zdecydowanie bardziej trwałe niż ich stalowe odpowiedniki. Dzisiaj można wybierać spośród wielu dostępnych rozmiarów.

Możesz cieszyć się swoją ulubioną filiżanką herbaty za pomocą sitka do herbaty lub filtru, łatwo wtedy zaparzyć herbatę z minimalnym poziomem bałaganu i zamieszania.

Ze zwiększającą się popularnością torebki, imbryki powoli wychodzą z użycia. Jednak liczba miłośników świeżo przygotowanej herbaty z liści, nie zmienia się.

Wybór sitka i czajniczka zależy głownie od upodobań i stylu życia.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • pojemnik na herbatę zamiast torebki
  • pojemniczek na herbatę zamiast torebki
  • sitko do herbaty
  • torebki do zaparzania herbaty
  • yhs-ddc_bd
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
9 maja 2012

Autor
Pomocnicy

Kategoria

Zostaw odpowiedź