Suszenie żywności – różne metody

metody i sposoby na konserwowanie żywności
suszenie żywności – metody i sposoby na konserwowanie żywności

Suszenie żywności to jeden ze sposobów na jej zachowanie do późniejszego wykorzystania.  Wilgoć z żywności jest usuwana, aby zapobiec jej zepsuciu. Suszenie pozwala nie tylko na znacznie dłuższy czas przechowywania, ale także na lepsze zachowanie właściwości odżywczych żywności. Co więcej, suszone owoce i warzywa charakteryzują się niskim poziomem przetwarzania.

Właściwe suszenie żywności zachowuje większość smaku produktów.  Suszone jedzenie kurczy się i staje się lżejsze. Dobrej jakości odwadniacze żywności pozwolą zachować więcej smaku i koloru w żywności. Istnieje wiele sposobów, aby to zrobić. Najpopularniejsze metody suszenia żywności to:

  • stosowanie suszarek do żywności,
  • za pomocą piekarnika,
  • suszenie na słońcu,
  • suszarki słoneczne,
  • suszenie powietrzem
  • i suszenie mikrofalowe.

Suszenie żywności za pomocą suszarek

Te maszyny zostały zaprojektowane do produkcji lepszej jakości suszonej żywności. Opracowano mechanizmy mające na celu zachowanie jak największej ilości oryginalnego smaku i koloru żywności.

suszarka do żywności
Suszarka do żywności Hendi 229002

Suszarki do żywności zwykle mają elektryczny element grzejny do suszenia żywności. Wentylator i otwory wentylacyjne są na miejscu, aby rozprowadzać ciepło w celu równomiernego suszenia.

Dostępnych jest wiele niedrogich odwadniaczy żywności. Aby jak najlepiej wykorzystać ten zakup, należy go używać dość często. Jego użycie może być zoptymalizowane przez osoby posiadające agroturystykę, a nawet ogrody przydomowe, które produkują dość dużo podczas zbiorów.

Plusy

Suszarki do żywności mają regulowaną kontrolę przepływu powietrza i temperatury, co pozwala użytkownikowi dokładnie dostosować poziom warunków suszenia w celu uzyskania lepszych wyników. Umożliwia to również stworzenie najbardziej idealnych warunków suszenia dla różnych rodzajów żywności, od delikatnych liściastych ziół po soczyste owoce, warzywa skrobiowe i mięso.

Na przykład mięso wymaga suszenia w małym zakresie temperatur. Musi mieć temperaturę wewnętrzną 71 stopni Celsjusza, aby był bezpieczny do jedzenia. Jeśli wymagana temperatura wewnętrzna nie zostanie osiągnięta, mięso najprawdopodobniej gnije i gromadzi pleśnie i bakterie.

Osuszanie zapewnia utrzymanie równej temperatury. Ta metoda zmniejsza również ryzyko nadmiernego podgrzania żywności, np: przypalenia.

Inne zalety odwadniaczy do suszenia żywności to:

  • W tym samym czasie można suszyć więcej żywności
  • Bardziej energooszczędny
  • Szybsze suszenie
  • Spójne dobre wyniki

Wady

  • Zajmuje trochę miejsca do przechowywania
  • Niektóre modele mogą być naprawdę drogie
  • Podczas suszenia wentylatory są głośne

Suszenie żywności w piekarniku

Jest to kolejny wygodny sposób na uzyskanie lepszych rezultatów podczas suszenia żywności. Prawidłowe suszenie żywności zajmuje około 5 do 6 godzin, a nawet więcej. Niektóre produkty, takie jak mięso i produkty skrobiowe, mogą trwać dłużej.

Piekarnik elektryczny

suszenie żywności w piekarniku elektrycznym
suszenie żywności i piekarnik elektryczny

Suszenie żywności w piekarniku zwykle wymaga niewielkiego ciepła; w rzeczywistości niektóre miękkie potrawy mogą wymagać jedynie ciepła z lampki kontrolnej gazu, aby prawidłowo wyschły. Ogólnie rzecz biorąc, temperatury piekarnika powinny być niskie, jeśli to możliwe, przy 60 stopniach Celsjusza. Wyższe niż to, a jedzenie raczej się gotuje zamiast wysychać.

Drzwiczki piekarnika powinny być lekko otwarte
Suszenie żywności w piekarniku kuchennym

Drzwiczki piekarnika powinny być lekko otwarte podczas suszenia żywności; szczelina o szerokości od 5 do 10 cm powinna wystarczyć. Umożliwi to cyrkulację powietrza wewnątrz piekarnika. Cyrkulacja powietrza jest ważna dla równomiernego suszenia.

Możesz użyć dowolnego piekarnika. Będzie to wymagało tylko kilku poprawek, aby uzyskać odpowiednie warunki dla równomiernie suszonej żywności. Piekarnik elektryczny jest dobry, ale zużywa dużo energii. Koszt energii jest około 9 do 12 razy droższy niż konserwowanie żywności.

Piec konwekcyjny

Najbardziej ekonomiczny w użyciu do suszenia w piecu jest piec konwekcyjny; a przynajmniej bardziej nowoczesne modele. Piece konwekcyjne mają regulowane ustawienia temperatury, najniższe przy 60 stopniach Celsjuszach, to jest więcej niż wystarczające do suszenia żywności. Z tego samego piekarnika można korzystać na wiele innych sposobów niż suszenie żywności, co czyni go jeszcze bardziej ekonomicznym i praktycznym. 

Piekarnik gazowy

Piekarnik gazowy może również działać, ale wyzwaniem będzie utrzymanie niskich temperatur do suszenia żywności. Grozi to gotowaniem żywności zamiast suszenia. Aby tego uniknąć, podpieraj drzwi piekarnika podczas całego procesu. Regularnie sprawdzaj temperaturę piekarnika, aby uzyskać właściwe ustawienia.

Plusy

  • Piekarniki są wielofunkcyjne i mają także inne zastosowania,
  • Nie musisz wydawać na dodatkowy sprzęt

Wady

  • Trwa dłużej, aż jedzenie się wysuszy
  • Wymaga częstych kontroli i ustawiania podczas procesu suszenia
  • Zużywa więcej energii
  • Trudniej jest utrzymać temperaturę i utrzymać dobrą cyrkulację powietrza
  • Wyższe ryzyko przypalenia lub niedostatecznego wysuszenia żywności

Suszenie na słońcu

suszenie żywności na słońcu
suszenie żywności na słońcu

Jest to najstarsza i najłatwiej dostępna metoda suszenia żywności. Jest bezpłatna i nie zużywa kosztownej energii z gazu lub elektryczności.

Jednak nie zawsze jest to możliwe. Istnieje wiele obszarów, w których światło słoneczne jest ograniczone. Niektóre mogą mieć dużo godzin słonecznych, ale ciepło nie wystarcza do prawidłowego suszenia żywności. Ponadto nie jest dokładnie przewidywalne, ile dni światło słoneczne jest dostępne. Jedzenie zazwyczaj potrzebuje około 3 do 4 dni suszenia.

Oczywiście ciepła słońca nie da się kontrolować. Może nie emitować wystarczającej ilości ciepła, aby szybko wysuszyć jedzenie. Jeśli jedzenie nie wyschnie z czasem, pleśń może rosnąć, co czyni żywność niezdatną do użytku. Jedzenie może również zacząć się psuć, zanim zostanie odpowiednio wysuszone na słońcu.

Skuteczne suszenie na słońcu wymaga długich godzin bezpośredniego nasłonecznienia. Temperatura 35 stopni Celsjusza jest dobra na 3 do 5 dni suszenia żywności. Wilgotność powinna również wynosić mniej niż 20%. W przeciwnym razie wilgotność i krótsze okresy bezpośredniego nasłonecznienia mogą sprzyjać spleśniałym wzrostom.

suszenie żywności na słońcu
suszenie żywności na słońcu

Plusy

  • Bez dodatkowych kosztów zakupu sprzętu
  • Bez dodatkowych kosztów energii elektrycznej lub gazu

Wady

  • Długi czas suszenia
  • Prawie niemożliwe jest kontrolowanie temperatury i wilgotności w celu zapewnienia spójnych warunków suszenia
  • Nieprzewidywalny wynik, niektóre mogą dobrze wyschnąć, inne mogą nie wyschnąć równomiernie

Ludzie ceniący ekologię wykorzystują darmową energię słoneczną do suszenia jedzenia. Po co wydawać, jeśli jest coś za darmo ? Aby poprawić wyniki i uzyskać większą spójność, używają suszarek słonecznych.

Suszarki słoneczne

suszarka słoneczna
suszarka słoneczna

Są łatwe do wykonania przy bardzo niskich kosztach. Niektóre proste projekty wykorzystują tylko kartonowe pudełka i folię.

Jest to pośredni sposób suszenia żywności za pomocą energii słonecznej. Powietrze ogrzewane przez słońce jest wykorzystywane do uruchamiania suszarki słonecznej.

Używając suszarki słonecznej lub bezpośredniego suszenia na słońcu, nadal istnieje trudność uzyskania odpowiedniej temperatury i wilgotności przez cały proces suszenia. Nawet najlepiej opracowane plany mogą zawieść. W końcu pogoda może być bardzo nieprzewidywalna.

Żywność susząca na powietrzu

suszenie żywności na powietrzu
suszenie żywności na powietrzu

To kolejna stara metoda suszenia żywności. Jedzenie zostaje powieszone i może wyschnąć w pomieszczeniu. Osłonięte werandy lub pokoje działają również do suszenia na powietrzu.

Jak sama nazwa wskazuje, musi istnieć dobry przepływ powietrza, aby żywność mogła prawidłowo wyschnąć. Aby chronić żywność przed kurzem i owadami, żywność umieszcza się w papierowych torebkach z otworami po bokach, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza.

Ta metoda nie przypomina suszenia na słońcu. Nie zależy od światła słonecznego ani wystarczającej ilości ciepła słonecznego. Jedynym problemem jest wilgotność. Powietrze powinno mieć niską wilgotność. W przeciwnym razie wilgoć w powietrzu będzie sprzyjać rozwojowi pleśni w żywności, a nie szybciej ją wysychać.

Plusy

  • Bez dodatkowych kosztów dla zakupu żadnego sprzętu
  • Brak zużycia energii
  • Łatwy

Wady

  • Długi czas suszenia
  • Wilgotność może wzrosnąć, zanim żywność odpowiednio wyschnie, prowadząc do pleśni
  • Może powodować niespójne suszenie, jedzenie na obwodzie jest dobrze wysuszone, ale te na środku są nadal papkowate, mogą nawet być spleśniałe
  • Kolor i smak zanikają w miarę wysychania żywności

Suszenie żywności w kuchence mikrofalowej

Suszenie żywności w kuchence mikrofalowej
Suszenie żywności w kuchence mikrofalowej

Jest to prawdopodobnie najszybszy sposób suszenia żywności. Tylko kilka krótkich cykli może wysuszyć jedzenie z nienaruszonym kolorem i smakiem. Działa to najlepiej w przypadku ziół i warzyw liściastych. Inne produkty spożywcze nie suszą się dobrze przy użyciu metody suszenia mikrofalowego. Większość innych potraw zacznie się gotować, zanim jeszcze zacznie wysychać.

Plusy

  • Szybkie suszenie żywności
  • Świetny profil koloru i smaku suszonej żywności

Wady

  • Działa tylko w przypadku niewielkich ilości
  • Jedzenie może smakować przypalone, ponieważ kolor zostaje zachowany, co utrudnia ustalenie, czy zaczyna się gotować, czy przypala

Weź na przykład zioła. Suszenie mikrofalami powoduje, że suszone zioła nadal wyglądają tak samo jak te na roślinie. Nie brązowieje po wyschnięciu. Brązowienie oznacza, że ​​zioła zaczynają gotować, a nawet przypalać. Dlatego wyzwaniem jest stwierdzenie, czy cykle są wystarczające, czy też potrzeba więcej .

Wniosek

Suszenie żywności to świetny i tani sposób na konserwowanie żywności. Niezależnie od tego, czy chodzi o przechowywanie żywności w pojemnikach do późniejszego wykorzystania, czy zwiększenie dostępności zbiorów, czy po prostu o to, aby żywność się nie zepsuła, ta metoda działa świetnie. Różne metody suszenia żywności mają swoje zalety i wady. Ostatecznie sprowadza się to do osobistych preferencji i częstotliwości użytkowania, aby uzyskać optymalne korzyści bez zwiększania kosztów.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter