Naczynia do zapiekania dla jednej osoby
Naczynia do pieczenia, które używasz podczas zapiekania dania dla jednej osoby, są bardzo ważne. To jedne z najbardziej wszechstronnych naczyń kuchennych, jakie może mieć każdy kucharz. Po pierwsze, należy wiedzieć, jak zmniejszyć przepis. Niektóre przepisy można łatwo zmniejszyć, inne wymagają nieco więcej wysiłku. Po drugie jakiego rodzaju wybrać naczynie do zapiekania.
Najczęściej używaną i polecaną formą do pieczenia jest o wymiarach ok 12-14 cm. To idealny rozmiar do przygotowania dania dla jednej lub dwóch osób. Przykładem może być naczynie APPOLIA marki PEUGEOT odporna na temperaturę do 260 stC. Uchwyty naczyń są szerokie aby zapewnić lepszy chwyt. Natomiast zaokrąglony kształt ułatwia czyszczenie. Nie wspominając o wysokich krawędziach, które są idealne do przygotowania obfitych porcji zapiekanek i lasagne, mięsa, ryb i warzyw.
Kokilki to okrągłe naczynia do zapiekania i serwowania przede wszystkim deserów typu: creme brulee, ciasto z lawą, lodów. Przykładowo ceramiczne ramekiny marki HENDI są odporne na wysoką temperaturę i można je opalać palnikiem.
Kolekcja małych naczyń Belle Cuisine CUISINE marki Revol daje bardzo dużo możliwości serwowania. Są naczynia klasyczne okrągłe, prostokątne oraz małe garnuszki lub woki. Małe porcelanowe naczynia do zapiekania są idealne do podania posiłku dla jednej osoby, takiego jak wołowina po burgundzku. Takie naczynie zapiekania może też służyć do degustacji.
Naczynia do zapiekania wykonane ze szkła borokrzemowego, można przenosić od piekarnika do stołu po lodówkę i kuchenkę mikrofalową, możesz podawać bezpośrednio w formie do pieczenia, bez uszczerbku dla stylu i bezpieczeństwa. Przezroczyste szkło zapewnia efektowną prezentację, a odporne na wstrząsy szkło borokrzemowe nie pęka pod wpływem zmiany temperatury. Przykładowo naczynia szklane marki SIMAX wytrzymują temperaturę do 300stC.
Indywidualne naczynia do zapiekania to wyjątkowy sposób na prezentację jednorazowych dań w restauracjach i domach. Zaletą takich naczyń żaroodpornych jest kontrola porcji, dzięki której można serwować za każdym razem tę samą ilość jedzenia. Małe naczynia żaroodporne umożliwiają także personalizację zamówień, polegającą na indywidualnym pomijaniu lub dodawaniu składników.