Nóż szefa kuchni Kasumi z Japonii

Japoński nóż szefa kuchni Kasumi to wysokiej jakości nóż wykonany tradycyjnymi japońskimi technikami wytwarzania miecza, które są przekazywane przez setki lat. To dobrze zaprojektowane i wykonane ostrze noża, z wyraźnym wzorem damasceńskim, przypominającym klasyczny miecz samurajski.

Stal damasceńska

Rdzeń ostrza jest wykonany ze stali nierdzewnej wysokowęglowej VG 10, zaprojektowanej specjalnie do noży. W rezultacie zaginanie stali, tworzy wzór Damaszku, dodatkowo wzmacnia to ostrze, pozostawiając krawędź, która obiecuje długotrwałą ostrość.

Ostrze noża wykonane jest ze specjalnej mieszanki metalu, który jest wielokrotnie zaginany. Tworząc coś w rodzaju kanapki naprzemiennych warstw. Następnie jest starannie wytrawiony substancją chemiczną, która usuwa zewnętrzną warstwę tylko trochę, aby odsłonić złożone wzory w ostrzu. Nóż jest ręcznie ostrzony, aby uzyskać maksymalną ostrość.
Przede wszystkim VG-10 to jedna z najlepszych stali nierdzewnych dla noży kuchennych. To wyjątkowo twarda mieszanka metali, która ma niesamowitą odporność na korozję i bardzo przydatne właściwości. Oznacza to, że wystarczy ostrzyć nóż ze stali VG-10 raz w roku.
Krawędź noża Kasumi ścięta pod kątem 15 °, tworzy bardzo ostrą krawędź.
Jednak skos jest znacznie węższy, niż skos marek noży europejskich lub amerykańskich.

Uchwyt noży Kasumi

Laminowany uchwyt pakkawood jest zabezpieczony nitami ze stali nierdzewnej. Innymi słowy laminowanie pomaga zachować dobrą przyczepność, a także jest materiałem, który wytrzyma ciężkie, komercyjne zastosowania w kuchni. Pomiędzy rękojeścią a ostrzem znajduje się wałek zapewniający odpowiednią równowagę i wygodę.

Japoński nóż szefa kuchni Kasumi produkowany w Japonii. Tradycja wytwarzania noży damasceńskich wywodzi się z miasta Seki od XIII wieku. Dlatego japoński nóż szefa kuchni Kasumi oddaje cześć temu dziedzictwu. Noże produkuje się zgodne z tymi samymi standardami, które zostały stworzone tak dawno temu.

Nóż szefa kuchni – silne strony

  • Wykonane tradycyjnymi japońskimi technikami wytwarzania miecza
  • ponadto warstwowy damaszek tworzy twardsze ostrze, które dłużej zachowuje ostrość
  • Czarny laminowany uchwyt do długotrwałej pracy
  • Wyprodukowano w Seki w Japonii, która słynie z kowalstwa
  • Kute z wysokowęglowej stali nierdzewnej V-G 10, zaprojektowanej specjalnie do noży

33 warstwy stali nierdzewnej tworzą unikalny wzór damasceński, natomiast rękojeść pakkawood dobrze pasuje z dodatkowym wzmocnieniem dla równowagi. 

Nóż Szefa kuchni dł. 24 cm stal damasceńska Kasumi
Nóż Szefa kuchni dł. 24 cm stal damasceńska Kasumi

W rezultacie nóż Kasumi nadaje się do restauracji. Rękojeść jest idealna dla profesjonalnego szefa kuchni – dobrze leży w dłoni, a laminowane opakowanie pakkawood zapewnia doskonały chwyt w każdych warunkach. Ponadto odpowiednio wyważony nóż, minimalizuje obciążenie nadgarstka. Dlatego ostrze jest odpowiednie do kuchni komercyjnej. Ponieważ dobrze zachowuje swoją ostrość nawet przy intensywnym użytkowaniu.

Nóż szefa kuchni Kasumi- Słabości

  • nóż jest drogi dla hobbystów
  • Bezlitosna ostrość, z tym nożem zachowaj szczególną ostrożność

Podsumowując to doskonałe ostrze o zabójczej estetyce, oryginalnej japońskiej konstrukcji i rdzeniu tnącym wykonanym z jednego z najlepszych dostępnych metali.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter