Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Drewno czy plastik ? Porównanie desek kuchennych.

Deski drewniane - farmerskieDeski do krojenia są podstawą w każdej kuchni.

Używamy ich do krojenia całej żywności np. mięs, warzyw, ryb, chleba, wędlin, owoców i warzyw. Dodatkowo deska jest używana po przygotowaniu posiłku jako podstawka pod gorące naczynia, chroniąc meble przed zniszczeniem. Ile masz desek ?  1, 2 czy 8 ?

Tradycyjne deski w większości były wykonane z twardego drzewa, ale w ciągu ostatnich kilku lat pojawiły się nowe materiały, kształty oraz sposoby łączenia różnych funkcji i zastosowań. Mają rowki, uchwyty, dziurki do powieszania, nóżki i inne dodatki. Wszystko po to, by krojenie żywności było szybkie, łatwe i precyzyjne.

Dziś deski do krojenia są z drewna, elastycznego lub sztywnego tworzywa sztucznego, szkła hartowanego, każdy typ ma swoje zalety i wady. Na przestrzeni lat odbyło się wiele dyskusji, która deska jest „bezpieczniejsza” lub rzadziej stanowi pożywkę dla bakterii. Chociaż niektóre są łatwiejsze do czyszczenia, uważam, że każda deska, jeśli jest nie właściwie używana i czyszczona, może stać się miejscem dla bakterii.

A teraz przegląd zalet i wad rodzajów desek kuchennych.  Jaki rodzaj wybrać zależy to oczywiście od indywidualnych preferencji.

Deska bukowa - Practic

Deski drewniane

Jest to najstarszy materiał z którego wytwarzane są deski do krojenia. W naszych domach najczęściej spotykane są deski wykonane z buku lub kauczukowca i z dębu.

Zaletą desek drewnianych jest oprócz ich walorów estetycznych, trwałość oraz właściwości bakteriobójcze.

Na deskach drewnianych nie stępimy noży.

Niestety deski drewniane muszą być wycierane po każdym umyciu. Nie możemy ich myć w zmywarce ani moczyć w wodzie. Gdyż stają się idealnym środowiskiem dla bakterii.

Zwolennicy drewnianych desek zwracają uwagę na ich naturalne właściwości do zasklepiania drobnych nacięć.

Dodatkowo wadą jest, że deski drewniane wchłaniają zapachy i zmienia barwę.

Po zakupie deski powinniśmy pamiętać o jej zakonserwowaniu czyli natłuszczeniu olejem jadalnym. Nie zostawianiu mokrych desek do wyschnięcia.

Pomimo, że deski drewniane są uważane ze najbardziej niehigieniczne ze wszystkich rodzajów to są najczęściej kupowane.

Deski bambusowe

Deska bambusowa

Deska bambusowa - Kesper

Kupując deski bambusowe uważamy, że są one wykonane z drewna. Jest to błąd gdyż faktycznie wykonane są z trawy specjalnie sprasowanej pod dużym ciśnieniem.

Dzięki poprzecznemu ułożeniu włókien w stosunku do kierunku krojenia nie pozwala to na zbieranie się płynów powstałych w skutek krojenia. Sam fakt użycia bambusa jako materiału do wyrobu desek jest genialnym pomysłem, ponieważ jego twardość jako materiału jest porównywalna z twardym drewnem, przy czym bambus rośnie szybko. Niskie ceny desek bambusowych to ich niewątpliwa zaleta, dzięki temu, możemy wymieniać zniszczone deski, bez żalu. Kolejnym unikalnym plusem tych desek jest fakt, że nie wchłaniają wody w takim stopniu jak drewno, zatem schną szybciej. Deski bambusowe posiadają wszystkie zalety drewna, za to nie posiadają większości jego wad.

Niektóre rodzaje desek bambusowych są tak wykonane aby mogły być myte w zmywarkach.

Dlatego połączenie jakości materiału z unikalną technologią sprawia, że jest to deska, którą powinniśmy wybrać do naszej kuchni.

Deski plastikowe

Sztywna deska z tworzywa

Sztywna deska z tworzywa sztucznego - Lamela

Generalnie, plastikowe deski są najbardziej przystępne i można je znaleźć w różnych kolorach, są twarde lub elastyczne, grube lub cienkie. Wykonane przede wszystkim z polietylenu, który jest nietoksyczny, odporny na alkohole, kwasy i wysokie temperatury 110 stopni Celsjusza, dobrze znosi też ujemne temperatury. Jest bezwonny i bezsmakowy.

Elastyczna deska z tworzywa PLAST TEAM

Tak samo jak w przypadku drewna twardość deski będzie miała ogromną rolę, w sprzedaży jest wiele plastikowych desek, niestety większość tych tanich jest miękka. Elastyczne deski są wspaniałe do przenoszenia pokrojonej żywności i są łatwe do przechowywania. Niestety nie będą one tak trwałe jak grubsze i sztywniejsze, bowiem deski łatwo się „ranią” przy krojeniu.

Składane deski z tworzywa - Joseph-Joseph

 

Ponieważ plastik nie posiada właściwości antyseptycznych, nie jest w stanie się „zasklepiać” jak w przypadku drewna, staje się bardziej podatne na bakterie.  Plastikowe deski są ogólnie uznawane za „najbezpieczniejsze”, ponieważ są one najłatwiejsze do czyszczenia i dezynfekcji. Dużym plusem takich desek jest możliwość mycia ich „silnymi” płynami i mogą być myte w zmywarce.

 

Deski z trwałego tworzywa plipropylenu – twardszego od polietylenu i znacznie bardziej odpornego na uszkodzenia mechaniczne są używane w gastronomii.
Nie bez znaczenia jest też możliwość barwienia desek, dzięki temu możemy używać ich do różnego przeznaczenia. Każdy kolor ma swoje znaczenie np. : czerwony jest do mięsa surowego, niebieski do ryb itd. Dzięki tej właściwości są one używane w komercyjnych kuchniach.

Deska do krojenia HACCP GN 1 2

Grube deski do krojenia wg HACCP - HENDI

Sam wybór plastikowych desek, jest bardzo korzystny dla naszej kuchni i bezpieczeństwa, mimo to powinniśmy pamiętać o konserwacji i sterylizacji naszych desek. Ich dodatkową zaletą, jest fakt, że nie tępią noży.

Drewno czy plastik ?

A tak naprawdę to nie wiadomo, która jest pierwsza. Jest szereg udokumentowanych niezależnych badań, które stwierdzają raz, że plastik jest lepszy a innym razem, że lepiej wypada drewno.

Deski drewniane

Deski plastikowe

  • ZA

– Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze

– Drobne cięcia na drewnianych deskach same się zasklepiają

  • ZA

– Można je łatwo dezynfekować przy pomocy zmywarek

– Woda nie wsiąka w plastik, dzięki czemu, bakterie pozostają na zewnątrz i łatwiej je usunąć

  • PRZECIW

– Bakterie, które przedostaną się do wnętrza deski mogą wydostawać się na zewnątrz zakażając żywność

– badania wykazują że deski z białego dębu posiadają, właściwości bakteriobójcze, w przypadku innych popularnych rodzajów drewna te właściwości są znikome lub ich nie ma

  • PRZECIW

– Łatwo je skaleczyć nożami, w wyniku powstają głębokie cięcia, które trudno usunąć z żywności

– ponieważ plastik jest słabym przewodnikiem ciepła, nie osiąga on temperatury potrzebnej do dezynfekcji.

Kwadratowa-deska-do-krojenia-z-drewna-kauczukowego

Kauczukowa deska do krojenia - DUKA

 

Wszystkie przeprowadzane badania udowadniają jednak, że zagrożenie ze strony bakterii jest bardzo realne. Dlatego powinniśmy dbać o nasze deski używając ich, sterylizować, sezonować, czyścić. Powinniśmy też mieć przynajmniej trzy deski, jedna powinna być do surowego mięsa,  druga do ryb, trzecia do warzyw i owoców.

Deska z tworzywa z szufladką Vacu-Vin

Deska z tworzywa z szufladką - Vacu-Vin

 

Decyzja co jest lepsze drewno czy plastik, pozostawiam waszej opinii.

Jeśli urządzacie kuchnię po raz pierwszy, dobrym rozpoczęciem, jest zakup kilku tanich plastikowych desek i dwóch w różnych rozmiarach drewnianych desek. Wkrótce zobaczysz, który typ Ci bardziej odpowiada.

A stare powiedzenie „w razie wątpliwości, wyrzuć go” z pewnością odnosi się do desek kuchennych. Jeśli podejrzewasz, że Twoja deska ma zbyt wiele głębokich pęknięć i nacięć i dezynfekcja nie jest możliwa, to zdecydowanie czas ja wymienić.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • deski do krojenia
  • deska do krojenia
  • deski do krojenia drewniane
  • deska do krojenia drewniana
  • deski do krojenia plastikowe
  • deska drewniana do krojenia
  • deski kuchenne drewniane
  • drewniana deska do krojenia
  • deska kuchenna drewniana
  • deski kuchenne
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
7 sierpnia 2012

Autor
Pomocnicy

Kategoria

Zostaw odpowiedź