Noże kuchenne Fiskars – nowa linia EDGE

Noże kuchenne Fiskars – Doskonałe połączenie zaawansowanej konstrukcji i funkcjonalności.

Noże kuchenne Fiskars – trochę historii.

W latach 60. plastik był obiecującym materiałem jutra.. Uchwyty sprzętów Fiskars były plastikowe (w produkcji 1965–70), a zastawa stołowa została wykonana w latach 1962–73. Produkcja nożyczek z pomarańczowymi uchwytami rozpoczęła się w 1967 roku.

Firma Fiskars, założona w 1649 roku w Finlandii, na początku specjalizowała się w cięciu i kształtowaniu stali. Przez wieki, kuźnie z małej miejscowości Fiskars eksperymentowały z nowymi metodami przetwórstwa stali, ale zawsze skupiała się na produkcji sprzętu do cięcia np. w gospodarstwie domowym, biurze, a nawet w przemyśle.
Pod koniec II wojny światowej, Fiskars rozpoczął reformę przedsiębiorstwa do przyjęcia masowej produkcji. W 1967 roku, po raz pierwszy w historii, uchwyty noży kuchennych i nożyczek zostały uformowane z tworzywa sztucznego w wyniku procesu wtrysku bezpośrednio na uchwytach. Zastąpiły twarde i niewygodne uchwyty kute na akcesoriach. To początki narodzin charakterystycznych „pierścieni pomarańczowych”.
Fiskars posiada także długą historię kucia noży. Noże kuchenne wytrzymały próbę czasu, gdyż firmą kieruje:  jakość, wzornictwo, bezpieczeństwo i komfort. Cztery główne kryteria wyboru i zakupu noża: funkcjonalność, bezpieczeństwo, czystość i styl – są we wszystkich liniach noży Fiskars®.

Noże kuchenne Fiskars linia EDGE
Linia Fiskars EDGE

Młody duński projektant Tobias Wandrup, jest autorem nowoczesnych i luksusowych projektów nowych linii noży kuchennych Fiskars.  Dlatego ich innowacyjne funkcje stawiają firmę Fiskars jako eksperta w zakresie cięcia i ergonomii. Linia Edge jest współczesną interpretacją połączenia tradycji japońskich i europejskich.

Ostrza noży kuchennych EDGE

Ostrza wykonane z wysokiej jakości japońskiej stali 420J2 o twardości 53 HRC. Dodatkowo ich grubość przy głowni wynosi 2,3 mm i ładnie zwęża się w stronę czubka, dla lepszej kontroli podczas cięcia.  Czarna powłoka ostrza zapewnia szczególny wygląd z solidnym napisem Fiskars Edge. Ponadto atrakcyjny śmiały i nowatorski, integrując je doskonale w naszych współczesnych kuchniach.  Czarny to kolor elegancji i wiele projektantów wykorzystuje teraz ten kolor w kuchni.
Czarna powłoka to PTFE, zapobiega korozji i pomaga bardzo łatwo czyścić noże, dlatego zwiększa ich odporność i zapobiega przywieraniu żywności do ostrza. Dzięki temu nie trzeba dotykać ostrze palcami do usunięcia jedzenia – oznacza to mniejsze ryzyko skaleczenia.  Płynne przejście pomiędzy uchwytem i ostrzem zapewnia doskonałą przyczepność i gładkie cięcia.

Noże kuchenne EDGE i ich uchwyty

Uchwyty wykonane z tworzywa ABS: solidne, bardzo odporne na wstrząsy. Przyjemne w dotyku, tworzywo zabezpiecza ślizganie się noża, nawet gdy dłoń jest mokra. Noże Fiskars EDGE są odpowiednie dla osób praworęcznych i  leworęcznych. Rękojeści w nożach bardzo wygodnie leżą w ręku. Są również bardzo lekkie i łatwo się nimi operuje.

Jeśli chodzi o charakterystyczny pierścień pomarańczowy, plastikowa tuleja jest wstrzykiwana bezpośrednio na rękojeść, dlatego czyszczenie jest ułatwione. Brak wcięcia między uchwytem i obudową ostrza jest higieniczna, zapobiega gromadzenia się bakterii.  Będą się podobać szczególnie osobom ceniącym estetykę w wyglądzie – gdyż czarne ostrza są bardzo nowoczesne.

Noże Fiksars linia Edge

Dodatki z linii EDGE

Blok noży: może służyć do zawieszenia na ścianie, zmieści się także w szufladach lub można go podstawić na blacie kuchennym. Blok składa się z pięciu noży (nóż do obierania, nóż do pomidorów, nóż do chleba, nóż szefa kuchni i nóż Santoku).

Ostrzałka do noży: nie wymaga energii elektrycznej. Przede wszystkim nadaje się do każdej dłoni – dla osób prawo i leworęcznych. Jest dwu pozycyjna, a ostrzenie jest szybkie i łatwe dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki na ośce. Używana raz w miesiącu, utrzyma noże w dobrym stanie na bardzo długo. Dodatkowo druga pozycja pozwala ostrzyć noże grubsze. Ostrzałka z antypoślizgową podstawą.
Nie nadaje się do ostrzami ząbkowanymi.

Noże Fiskars Edge
Noże kuchenne – porady użytkowania

Nóż będzie ostry, jeśli jest wykorzystywany na miękkim podłożu z drewna lub plastiku. Nigdy kuchennych nie należy kroić nożami na blatach kuchennych np. marmurowych oraz deskach szklanych, takie powierzchnie niszczą ostrza znacząco.

Ostrzenie noży Fiskars jest zalecane, na ostrzałce lub kamieniu w regularnych odstępach czasu. Noże Fiskars noże posiadają twardość między HRC52 i HRC56, idealną do użytku domowego. Wszystkie noże Fiskars można myć w zmywarce. Jednak, mycie ręczne jest zalecane do dłuższego życia noża. Dodatkowo muszą być one suszone natychmiast po myciu. Nie należy ich moczyć. Nie pozwól, aby żywność osiadała na ostrzu, inaczej kwasy z jedzenia mogą uszkodzić powierzchnię.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter