Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Nowa linia noży Fiskars EDGE

Nowa linia noży kuchennych Fiskars – EDGE.

Doskonałe połączenie zaawansowanej konstrukcji i funkcjonalności.

Trochę historii.

Firma Fiskars, założona w 1649 roku w Finlandii, na  początku specjalizowała się w cięciu i kształtowaniu stali. Przez wieki, kuźnie z małej miejscowości Fiskars eksperymentowały z nowymi metodami przetwórstwa stali, ale zawsze skupiała się na produkcji sprzętu do cięcia np. w gospodarstwie domowym, biurze, a nawet w przemyśle.
Pod koniec II wojny światowej, Fiskars rozpoczął reformę przedsiębiorstwa do przyjęcia masowej produkcji. W 1967 roku, zaledwie 45 lat temu, po raz pierwszy w historii, uchwyty zostały uformowane z tworzywa sztucznego w wyniku procesu wtrysku bezpośrednio na uchwytach. Zastąpiły twarde i niewygodne uchwyty kute na nożyczkach . To początki narodzin charakterystycznych „pierścieni pomarańczowych”.
Fiskars posiada także długą historię kucia noży. Wytrzymały próbę czasu, gdyż firmą kieruje:  jakość, wzornictwo, bezpieczeństwo i komfort. Cztery główne kryteria wyboru i zakupu noża – funkcjonalność, bezpieczeństwo, czystość i styl – są zawsze spełnione we wszystkich liniach noży Fiskars®.

Noże kuchenne Fiskars linia EDGELinia Fiskars EDGE

Młody duński projektant Tobias Wandrup, jest źródłem nowoczesnych i luksusowych projektów nowych linii noży kuchennych Fiskars.  Ich innowacyjne funkcje stawiają firmę Fiskars jako eksperta w zakresie cięcia i ergonomii. Linia Edge jest współczesną interpretacją połączenia tradycji japońskich i europejskich.

Ostrza wykonane są z wysokiej jakości japońskiej stali 420J2 o twardości 53 HRC. Ich grubość przy głowni wynosi 2,3 mm i ładnie zwęża się w stronę czubka, dla lepszej kontroli podczas cięcia.  Czarna powłoka ostrza zapewnia szczególny wygląd z solidnym napisem Fiskars Edge. Atrakcyjny śmiały i nowatorski, integrując je doskonale w naszych współczesnych kuchniach.  Czarny to kolor elegancji i wiele projektantów wykorzystuje teraz ten kolor w kuchni.
Ta czarna powłoka to PTFE, zapobiega korozji i pomaga bardzo łatwo czyścić noże, co zwiększa ich odporność i zapobiega przywieraniu żywności do ostrza. Dzięki temu nie trzeba dotykać ostrze palcami do usunięcia jedzenia – oznacza to mniejsze ryzyko skaleczenia.  Płynne przejście pomiędzy uchwytem i ostrzem zapewnia doskonałą przyczepność i gładkie cięcia.

Uchwyty są wykonane z tworzywa ABS: solidne, bardzo odporne na wstrząsy. Przyjemne w dotyku, tworzywo zabezpiecza ślizganie się noża, nawet gdy dłoń jest mokra. Noże Fiskars EDGE są odpowiednie dla osób praworęcznych i  leworęcznych. Rękojeści w nożach bardzo wygodnie leżą w ręku. Są również bardzo lekkie i łatwo się nimi operuje.

Jeśli chodzi o charakterystyczny pierścień pomarańczowy, plastikowa tuleja jest wstrzykiwana bezpośrednio na rękojeść, dlatego czyszczenie jest ułatwione. Brak wcięcia między uchwytem i obudową ostrza jest higieniczna, zapobiega gromadzenia się bakterii.  Będą się podobać szczególnie osobom ceniącym estetykę w wyglądzie – gdyż czarne ostrza są bardzo nowoczesne.

Noże Fiksars linia Edge

 

Blok noży z lini Edge FiskarsDodatki:

Blok noży: może służyć do zawieszenia na ścianie, zmieści się także w szufladach lub można go podstawić na blacie kuchennym. Blok składa się z pięciu noży (nóż do obierania, nóż do pomidorów, nóż do chleba, nóż szefa kuchni i nóż Santoku).

Ostrzałka do noży: nie wymaga energii elektrycznej. Nadaje się do każdej dłoni. Jest dwupozocyjna a ostrzenie jest szybkie i łatwe dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki na ośce. Używana raz w miesiącu, utrzyma noże w dobrym stanie na bardzo długo. Druga pozycja pozwala ostrzyć noże grubsze. Ostrzałka z antypoślizgową podstawą.
Nie nadaje się do ostrzami ząbkowanymi.

 

Noże Fiskars Edge Kilka porad użytkownaia

Nóż będzie ostry, jeśli jest wykorzystywany na miękkim podłożu do krojenia z drewna lub plastiku, ale nigdy nie należy na blatach kuchennych np. marmurowych oraz deskach szklanych, takie powierzchnie niszczą ostrza znacząco. Ostrzenie noży Fiskars jest zalecane, na ostrzałce lub kamieniu w regularnych odstępach czasu. Noże Fiskars noże posiadają twardość między HRC52 i HRC56, idealną do użytku domowego. Wszystkie noże Fiskars można myć w zmywarce. Niemniej jednak, mycie ręczne jest zalecane do dłuższego życia noża. Muszą być one suszone natychmiast po myciu. Nie należy ich moczyć. Nie pozwól, aby żywność osiadała na ostrzu, inaczej kwasy z jedzenia mogą uszkodzić powierzchnię.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • fiskars edge
  • noże fiskars
  • noze fiskars edge
  • fiskars noże
  • czarne noze fiskars
  • noże fiskars edge opinie
  • NOŻE FISKARS CZARNE
  • fiskars edge opinie
  • fiskars noże edge
  • noże kuchenne fiskars
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
1 sierpnia 2012

Autor
Pomocnicy

Kategoria

Zostaw odpowiedź