Pojemniki spożywcze – nie trać smaku.

Pojemniki spożywcze do przechowywania żywności są przydatne na kilka sposobów. 

Można zaoszczędzić pieniądze  kupując  żywność  w większych opakowaniach, niestety pojawia się problem jak ją przechować. Pomogą nam w tym pojemniki, które zabezpieczą żywność  przed owadami np.: molami czy muchami. Naczynia także idealnie nadają się aby przechować resztki jedzenia np. z obiadu, tak aby się nie zepsuły. Pojemniki spożywcze w lodówce, zatrzymują zapach jedzenia wewnątrz nich i nie przenikają do lodówki.

puszki metalowe do przechowywania
puszki metalowe do przechowywania

Pudełka mogą być używane do transportu żywności, bezpiecznie np. do szkoły, pracy lub na piknik. Niektóre są zaprojektowane z wentylowanymi pokrywami, aby umożliwić cyrkulację powietrza wokół produktu.

Pojemniki spożywcze są w różnych rozmiarach, stylach i materiałach. Najlepiej mieć kilka w różnych wielkościach, tak aby można przechowywać pół cebuli  jak i kilka porcji gulaszu lub lasagne. Zakup zestawu kontenerowego zazwyczaj kosztuje mniej niż zakup tych samych pojemników osobno.

Pojemniki spożywcze – kształty

Płaskie, prostokątne pojemniki do przechowywania żywności sprawdzają się najlepiej w szafkach i w lodówce. Są łatwiejsze do ustawiania niż są okrągłe naczynia, w wyniku czego mamy mniej zmarnowanego miejsca. Tak samo wysokie kwadratowe pojemniki spożywcze są lepsze w zagospodarowaniu przestrzeni w szafkach.
Owalne pojemniki są odpowiednie np. do płatków, bułki tartej itp. produktów sypkich.

Pojemniki spożywcze – przeznaczenie

Można przechowywać produkty suche np.: mąkę, cukier, kaszę, ryż, makarony, kawy, herbaty  i inne towary suche w wszystkich pojemnikach od ceramicznych po naczynia ze stali nierdzewnej. Wybierz pojemnik, który nie przepuszcza  powietrza i ma otwór na tyle szeroki  aby pozwolił zanurzyć miarkę i nie rozsypać zawartości.

Pojemniki z poliwęglanu i z polipropylenu to dobry wybór dla długotrwałego przechowywania suchej żywności, ponieważ są one przeźroczyste, mają zwykle szczelne pokrywy, które się łatwo zamykają i otwierają. Tworzywo jest lekkie i odporne na pękanie.
Pojemniki z tworzywa można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej, a pokrywki tworzą szczelne uszczelnienie, które nie zachlapuje ani nie wycieknie np. sos.

Produkty płynne np. zupy lub soczyste owoce należy przenosić np. w pojemnikach z tworzywa z uszczelkami.

Pojemniki spożywcze ze szkła

Zaletą pojemnika szklanego jest nie wchłanianie aromatów (nie przyjmują zapachów na stałe), ani koloru przez długi czas, nawet jeśli zostawisz coś w nim zbyt długo. Także po jego umyciu, nie wyczujemy co było wcześniej w nim przechowywane.
Pojemniki szklane dają też więcej opcji podgrzewania: jeśli kupisz szkło borokrzemowe, będzie ono bezpieczne dla piekarników i mikrofalówek.

Szkło nie odbarwia się – pojemniki szklane są odporne na utlenianie i neutralne względem artykułów spożywczych, kwasów, soli oraz związków wysoce zasadowych.

Szkło nie jest alergenem (jest bezpieczne dla alergików)

pojemniki spożywcze SIMAX
pojemniki spożywcze SIMAX

Naczynia są ekologiczne – pojemniki są bezpieczne dla nas i naszego środowiska. Niezależnie od warunków przechowywania lub składowania żadne substancje się z nich nie wydostają. Szkło jest przecież mieszaniną naturalnych surowców.

Wysokiej jakości szkło np. SIMAX jest odporne na szoki termiczne i wysoką temperaturę.

Pojemniki szklane są wszechstronne, ponieważ mogą one być stosowane do wytwarzania żywności np. pieczenia, a oprócz przechowywania można w nich podać potrawę. Można ich używać w mikrofalówkach oraz zmywarkach.

Pojemniki szklane są wszechstronne, ponieważ mogą one być stosowane do wytwarzania żywności np. pieczenia, a oprócz przechowywania można w nich podać potrawę. Można ich używać w mikrofalówkach oraz zmywarkach.

Wady pojemników szklanych to: szkło jest cięższe niż tworzywo, szkło jest bardziej podatne na zbicie, pojemniki szklane są droższe od plastikowych.

Pojemniki spożywcze z tworzywa

pojemniki z tworzywa marki Plast Team
pojemniki spożywcze z tworzywa marki Plast Team

Zalety. Tutaj odwrotnie: pojemniki z plastiku są elastycznie, nietłukące się. Przeźroczyste ścianki pudełek pozwalają zobaczyć co jest w środku bez konieczności otwierania. Naczynia te są najtańsze.  Pojemniki bardzo łatwo się myje, doskonale sprawdzają się w mikrofalówkach.
Wady: tworzywo wchłania zapachy, odbarwia się, ma mniejszą odporność temperaturową, nie są także ekologiczne.

Pojemniki spożywcze z metalu

Puszki metalowe są dobre do przechowywania suchej żywności np. kawy, herbaty, ale na ogół są one droższe od plastikowych pojemników, dlatego puszki metalowe nie są najpopularniejszym rozwiązaniem.

Zalety:  odporne mechanicznie, na wgniecenia, zbicia. Są lżejsze od szkła. Pokrywki są przeważnie np. na zatrzaskach lub gwintach łatwiejsze do zdejmowania niż pokrywki z zatrzaskami.

Wady: rdzewienie pod wpływem wilgoci lub kwasów, oraz związków wysoce zasadowych. Niestety, puszki metalowe mogą zardzewieć zarówno z wewnątrz, i na zewnątrz.
– Są nie przeźroczyste, nie można zobaczyć zawartości w środku, Nie mogą być używane w mikrofalówce.

Pojemniki spożywcze z ceramiki

Pojemniki ceramiczne Mason Cash
Pojemniki spożywcze ceramiczne Mason Cash

Ceramika jest jednym z najstarszych surowców do gotowania i przechowywania żywności w historii ludzkości.
Zalety: ceramika nie pochłania wilgoci, wysoka estetyka i dekoracyjność. Naczynia mogą być używane do przechowywania żywności w lodówce lub zamrażarce.
Trwałość – naczynia kuchenne pokryte ceramiką to jeden z najtrwalszych materiałów dostępnych obecnie na rynku. Zachowuje również swój blask i wymaga bardzo niewielkiej czyszczenia. Ceramiczne naczynia mogą trwać przez wiele lat i nadal wyglądać świetnie.
Pojemniki z ceramiki tak jak i szklane nie przyjmują zapachów ani smaków.
Wady: pojemniki ceramiczne są podatne na uszkodzenia mechaniczne, są droższe niż pojemniki z tworzywa.

Podsumowanie

Najbardziej wszechstronne i ekologiczne są pojemniki szklane, doskonałe do przechowywania i jednoczesnego serwowania potraw.  Niestety ich dużym minusem jest podatność na uszkodzenia. Naczynia z tworzyw są najtańsze i najlepsze przy przechowywaniu produktów sypkich oraz o dużych objętościach.  Naczynia z metalu są dobre w transporcie do zachowania ciepła potraw.

pojemniki metalowe
pojemniki metalowe

Bez względu na materiał, pojemniki lepiej jest myć ręcznie. Zmywarki i sztywne szczotki mogą zepsuć plastikowe pojemniki, tworząc szczeliny, gdzie bakterie mogą ukrywać. Dodatkowo, niektóre pokrywki nie mogą być myte w wysokiej temperaturze wykorzystywanej w zmywarce. Jeśli zdecydujesz się użyć zmywarki, doradzamy umieścić je w górnym koszu.

Ogólnie, zakup zestaw jest mniej kosztowny niż zakup pojemników indywidualnie. Dodatkowo, wiele z nich posiada gniazdo wewnątrz, co pozwala na łatwe przechowywanie pustych pojemników i zmniejszenia bałaganu w szafkach.

Z pojemników z tworzywa można usunąć zapachy wybielaczem (ostrożnie). Należy wymieszać roztwór jednej części wybielacza na 10 części wody, napełnić pojemniki i odstawić na noc. Następnie umyć ciepłą wodą z mydłem, wypłukać i wysuszyć.
Należy oznakować swoje jedzenie. Eksperci twierdzą, że należy wypełnić  naklejki z nazwą żywności i daty przetworzenia lub włożenia do pojemnika.

Bisfenol A  jest to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany do produkcji tworzyw sztucznych.  Istnieją przypuszczenia, że bisfenol A może być przyczyną niektórych chorób a Amerykańskie koncerny przemysłu tworzyw sztucznych postanowiły wycofać BPA z procesu produkcji. Jeśli na pojemniku nie ma oznaczenia wolne od BPA, nie należy kupować naczyń z kodem recyklingu oznaczonym nr 7 .

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter