Sposób na jajko

Jajko, nakłuwacz, szpilaZdradzę Ci teraz sekret – mały sekret 🙂 To niesamowity patent na gotowanie jajek.

O prawidłowym gotowaniu jajek na twardo napisano już wiele. Naprawdę wiemy już prawie wszystko:

  • że należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową
  • aby nie uderzyło w dno i nie pękło – należy jajko włożyć na łyżce
  • wiemy jak długo należy je gotować aby otrzymać żądaną konsystencję

A jajko ? I tak pęka… Dla gospodyni domowej może to i mały kłopot ale pomyśl o restauracji hotelowej. Co dziennie na śniadanie jest serwowane 100 jajek. I wszystkie muszą być gładkie. Pęknięte jajka nie są smaczne: białko smakuje jak woda, a samo jajo też nie wygląda jak powinno. Dla gastronomii to strata. Pomnóż przez ilość dni w roku. Duży problem ? Tak.  Rozwiązanie ?

Mały szpikulec czyli szpila do nakłuwania jaj.

Nakłuwamy jajko w dolnej lub jako kto woli szerszej części.  Zasada dzięki której ten patent działa  opiera się na fakcie , że w jajku znajduje się powietrze ( w jego dolnej części), które pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość i powoduje pękanie skorupki (rozsadza ją). Jeśli do wrzątku trafi podziurawione jajko, to powietrze zejdzie i będzie widać jedynie bąbelki 😉 Patent sprawdzony i skuteczny

Przydatny wynalazek, szczególnie przed różnymi świętami, kiedy to jaja gotuje się hurtem: a to do barszczu, a to do sałatek. Nie zapominajmy też o jajkach w sosie tatarskim.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter