Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Rękawy i worki cukiernicze

Rękaw silikonowy, worekBardzo dużo otrzymujemy w sklepie pytań o worki dekoratorskie / rękawy cukiernicze do dekorowania tortów i ciasteczek oraz o ich rodzaj,  zalety i zastosowanie. Oto garść informacji i porad.

Różnica między workiem, szprycą a strzykawką ?

 

Rękaw cukierniczy to stożkowy worek, który ma mały otwór na jednym końcu oraz duży otwór na przeciwległym końcu. Służy do wyciskania różnych mas słodkich, lukrów i dekorowania ciast i tortów i ciasteczek oraz do nadziewania innych potraw np. past, jajek itp.

Szpryca to maszynka do wyciskania kremów, mas i bitej śmietany. Ma kształt pistoletu – czyli tuby z rączką.

Strzykawka to dekorator do ciast, potocznie zwany strzykawką – przypomina gruby długopis. Idealna do precyzyjnych dekoracji czekoladą ze względu na wygodny, poręczny kształt. Wystarczy zanurzyć końcówkę strzykawki w płynnej czekoladzie, kremie albo miodzie, odessać (pociągnąć za tłoczek, aby go napełnić) i dekorować.

Rodzaje worków dekoracyjnych:

  • rękaw zrób to sam :) To najtańszy sposób aby udekorować ciasteczka lub tort. Jeśli wykonujesz podstawowe rzeczy np. napis lub wyciskasz krem w kolejną masę – nie trzeba specjalnych akcesorii. Cukiernicze rękawy można zrobić Rękaw Worek do morzeniana szybko z:
    - woreczków do mrożenia, które są sztywniejsze od zwykłej folii. Masę lub lukier umieszczamy w jednym z rogów worka i obcinamy końcówkę. Wkład następnie wyciskamy poprzez otwór. Ta alternatywna metoda działa dobrze do szybkiego dekorowania, ale nie oferuje wiele opcji jeśli potrzebujemy, szczegółowy lub dekoracyjny wzór.
    - z kawałka papieru do pieczenia. Po zakończeniu korzystania z nich, są wyrzucane. Zaletą tego typu worków dekoracyjnych jest to, że jeśli potrzebujesz tylko niewielką ilość jednego koloru, można zrobić mały rękaw pergaminowy, do którego nałożysz najmniejszą łyżką lukier.
  • rękaw jednorazowy – wykonany jest przeWorek jednorazowy cukierniczyważnie z grubszej, wytrzymałej folii. Wystarczy odciąć w nim końcówkę i już można dekorować ciasta. Może być stosowany z łącznikiem lub bez niego. Po zakończeniu dekoracji, torba jest wyrzucana – znika zatem problem mycia.
    + są wygodne, łatwiej utrzymać czystość
    + są tanie
  • szpryca z materiału przeważnie wykonana z płótna, bawełny pokrytej tworzywem.  Osobiście ich nie polecam, ponieważ rękawy np. firmy Fackelmann czy Tescoma – przeciekały, tzn rzadsza masa wychodzi przez materiał. Dodatkowo worki rozchodzą się na szwie przy produktach np. kremach, cięższych od bitej śmietany. Niektóre można prać w pralce, co sprawia, że ​​czyszczenie jest łatwiejsze. Dobrze konserwowane, mogą być wykorzystywane   wiele razy.
    + tanie
    - niska jakość
  •  wRękaw cukierniczy nylonowyorek z tworzywa np. nylonowy, poliuretanowy. W dotyku wewnątrz przypomina ceratę. Jest sztywniejszy niż rękawy jednorazowe.  Może być wielokrotnego użytku. Niestety gdy mamy mokrą rękę lub lepką – worek może się ślizgać na dłoni. Jednak staranna impregnacja zapewnia im długą żywotność i wytrzymałość. Można je myć np. w zmywarce lub prać.
    Występują w dużym asortymencie wielkości od 20 cm do 75 cm.
    + są trwałe
    + tanie
  • rękaw silikonowy. Ze wzgRękaw silikonowylędu na właściwości materiału z jakiego został wykonany jest bezpieczny dla żywności. Bowiem silikon jest bezwonny, bezzapachowy i nie wpływa na zapach masy. Worek silikonowy jest wytrzymały na zakres temperatur ok od -40/60  0° C do +230/260 ° C (w zależności od producenta) dzięki temu nadaje się do zimnego i gorącego nadzienia (ciasta, kremu, polewy, czekolady itp.) Miękki elastyczny silikon jest trwały i nie ślizga się w mokrej dłoni. Można je myć w zmywarce.
    + trwałe
    + bezpieczne dla żywności
    - są najdroższe
    - występują tylko w dużych rozmiarach

Końcówki czyli tylki dekoratorskie

Tylki, końcówki dekoracyjneDo worków i szpryc potrzeba końcówek dekoratorskich tzw. tylek. Bardzo praktyczne i pomocne występują w różnych kształtach i wymiarach. W szprycownicach końcówki są przeważnie dodawane w kompletach. Do rękawów można dokupić pojedyńcze sztuki lub całe zestawy.

Przy pomocy tylki (stalowej lub z tworzywa) można stworzyć równe wzory z mas. Do dyspozycji jest wiele rodzajów takich końcówek przeważnie rozróżnia się:  gwiazdki zamknięte, gwiazdki otwarte, listki, kwiatki, specjalne, kółka.

 

Adapter do tylek

Jak używa się „tylek” ?

Pojedyńczą końcówkę dekoratorską wkłada się do środka worka.
Jeśli chcemy wymieniać końcówki o różnych typach należy zastosować tzw. adapter – czyli łącznik z pierścieniem. Składa się z dwóch części, bazowa  (ta większa) którą, wkłada się do środka worka, a na zewnątrz zmienia się tylki, po czy nakręca się pierścień.

Uwagi użytkowe

  • do precyzyjnego ozdabiania z mojego doświadczenia wynika, że rękaw cukierniczy nie powinien mieć więcej niż 20 cm / 30 cm, większy jest niewygodny. Jednorazowo należy do niego nałożyć łyżkę lub dwie np. masy na raz, nie więcej.
  • do wyciskania mas jedną w drugą np. czekoladowej  w masę serową, powinno się stosować większe worki cukiernicze.
  • Worki są doskonałe do ciastek „bezowych”. Najpiękniejsze kształty przy pieczeniu bezy uzyskamy przy pomocy rękawa. Będą ładniejsze niż nieregularne ciasteczka, które powstaną przy nakładaniu piany łyżką.
  • Jak czyścić ręcznie worki wielokrotnego użytku.
    - Resztki lukru. Umieścić worek w zamrażarce gdzie  resztki z lukru zastygną. Po zamrożeniu, wyjmij z lodówki i obrócić torbę na wylot nad zlewem lub pojemnikiem na śmieci. W ten sposób wszelkie resztki z lukrem odpadną łatwo z powierzchni worka.
    - Po masach i np. śmietanach wystarczy zanurzyć rękaw w zlewie wypełnionym ciepłą wodą i wlać kilka kropel łagodnego płynnego mydła lub płynu do mycia naczyń. Wytrzyj worek ręcznie za pomocą miękkiej szmatki, wywiń na zewnątrz aby wyczyścić starannie także wewnątrz. Jeśli worek posiada łączenie, umyj dokładnie powierzchnię wokół szwów, ponieważ żywność lubi się tam zbierać.
    - Wypłucz worek aż będzie czysty i bez resztek piany lub płynów.
    - Połóż worek na ręczniku, na blacie aby naturalnie się wysuszył. Jeśli to możliwe, otwarty worek można ustawić na coś stożkowatego i utrzymać go w pozycji pionowej. Worek wtedy „oddycha” i na pewno ograniczy szanse wytworzenia się pleśni.
    - przed schowaniem worek powinien być suchy.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • rękaw cukierniczy
  • jak zrobić rękaw cukierniczy
  • szpryca cukiernicza
  • rękaw cukierniczy jak zrobić
  • tylki cukiernicze
  • rekawy cukiernicze
  • rękaw cukierniczy sklep
  • worek cukierniczy
  • rekaw cukierniczy jednorazowy
  • jak zrobić rękaw do kremu
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
19 kwietnia 2012

Autor
Pomocnicy

Kategoria

Zostaw odpowiedź