Silikonowe formy do pieczenia – jak ich używać

Silikonowe formy – jak w nich piec ? Czy zachowają swój kształt kiedy je podnosisz bez rozlewania ciasta ? W jakiej temperaturze należy w nich piec lub mrozić ? Czy należy je smarować ? Jakich przyborów kuchennych mogę używać przy takich foremkach. Jeśli masz wątpliwości jak używać form silikonowych, postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Dlaczego silikon?

Silikon to przyszłość pieczenia i ma lepsze właściwości niż metal. O wiele łatwiej wyjąć z takiej formy babeczki lub desery, znacznie łatwiej jest odwrócić formę silikonową niż użyć np. noża do podważania deserów z form metalowych. Dodatkowo wysoka odporność na temperatury od -40 °C do + 230 °C sprawia, że są bardziej wszechstronne. Silikon nie odkształca się ani nie deformuje. To sprawia, że ​​silikon jest wyjątkowy w porównaniu z wyrobami szklanymi i metalowymi.

Jak zapobiegać rozlewaniu się ciasta w silikonowych formach?

Forma silikonowa prostokątna do chleba, keksu, biszkoptów z pierścieniem usztywniającym

Gdy wlejesz ciasto do formy i następnie będziesz je przenosić, rzadkie ciasto się wyleje. Obecnie większość z form ma mocny, ukryty pierścień na górze, który zapobiega zniekształcaniu się silikonu podczas noszenia. Jednak mądrzejszą i bezpieczniejszą opcją jest umieszczenie formy na blaszce. Kiedy nadejdzie czas pieczenia, przenieś całą kombinację blacha-forma do piekarnika.

Inne wskazówki i porady dotyczące pieczenia za pomocą foremek silikonowych

Upewnij się, że jest formy są czyste
Formy silikonowe są w o wiele łatwiejsze do czyszczenia niż formy metalowe lub szklane. Kiedy używasz formy metalowej, często między nią a ciastem znajduje się warstwa papieru pergaminowego. Ponieważ do silikonu nie stosuje się papieru, więc forma będzie tłusta. To sprawia, że ​​mycie i pielęgnacja form silikonowych są o wiele ważniejsze. Formy silikonowe można myć w zmywarce.

  1. Smarowanie
    Tłuszcze, takie jak olej, masło, sprawiają, że żywność przykleja się do metalowych form do pieczenia. Ta sama zasada dotyczy silikonowych foremek. Możesz się zastanawiać, kiedy dokładnie masz smarować silikonowe foremki do pieczenia. Babeczki i ciasteczka oraz desery na zimno nie przyklejają się do silikonu. Jednak duże ciasta mają większą szansę na przyklejenie się do silikonowych form, zwłaszcza z wzorami. Kawałki mogą utknąć w rowkach pomimo gładkiego materiału silikonu.
    Najlepszym sposobem nasmarowania silikonowej foremki jest lekkie przetarcie jej wnętrza olejem roślinnym lub spryskanie nieprzywierającym sprayem do gotowania. Te opcje działają lepiej niż masło, ponieważ trudno je równomiernie rozprowadzić na silikonie.
  2. Piecz zgodnie z zaleceniami
    W większości przypadków nie ma potrzeby zmiany temperatury piekarnika ani czasu pieczenia.
  3. Poczekaj, aż ostygnie
    Zanim wyjmiemy deser, należy poczekać aż silikon ostygnie. Jest to szybki proces. To znacznie ułatwi wyjęcia potrawy.
  4. Jakie używać akcesoria do form silikonowych ?
    Przy formach wykonanych z silikonu nie należy stosować ostrych narzędzi – bo mogą je przeciąć. Dlatego do nakładania, smarowania i podobnych czynności powinieneś stosować np. szpatułki i łyżki silikonowe.

Jak przechowywać silikonowe formy?

Innym i ważnym aspektem korzystania z form silikonowych jest sposób ich przechowywania. W przeciwieństwie do metalowych form i patelni, takich foremek nie można po prostu wrzucić do szuflady pod piekarnikiem. Np. maty silikonowe można zrolować aby zajmowały miej miejsca. Jednak co najważniejsze, nie należy kłaść na nich niczego, co mogłoby je obciążyć i zdeformować formy.

Ponieważ silikon staje się zakurzony i lepki, gdy jest zbyt długo przechowywany.  Należy po upewnieniu się, że silikon jest całkowicie suchy, sugeruję przykrycie silikonowych naczyń do pieczenia plastikową torbą lub torebką strunową.

Co mogę upiec w silikonowej foremce?

Silikonowe formy z dekoracyjnymi kształtami

To najlepsza wiadomość, możesz zrobić wszystko. Desery budyniowe, ciasta do góry nogami, a nawet praliny do czekolady mogą stać się rzeczywistością w Twojej kuchni. Przy tak wielu zabawnych formach nie jesteś już ograniczony do tego samego projektu tortu. Możesz zrobić smaczny tort swoich marzeń za pomocą silikonowych form, które wykraczają poza klasyczny kształt: kwadrat, prostokąt i okrąg.

silikonowe formy do pralin czekoladowych

Formy silikonowe są również idealne do pieczenia bardzo misternie zaprojektowanych ciasteczek. Masz w życiu miłośnika dinozaurów? Formy silikonowe pomogą Ci wykonać bogate w szczegóły np. praliny, w przeciwieństwie do tradycyjnych foremek, do których jesteś przyzwyczajony.

Silikonowe formy – inne możliwości i zastosowania

Możliwe, że o tym nie pomyślałeś, ale silikonowe foremki można wykorzystać do wielu innych rzeczy niż do pieczenia. Ponieważ wytrzymałość form na temperaturę zmienia się od niskiej do bardzo wysokiej, można je bezpiecznie przechowywać w zamrażarce, lodówce, piekarniku i kuchence mikrofalowej. Poza tym mogą być używane ponownie tyle razy, ile chcesz, ale pamiętaj, aby dobrze się nimi zająć, postępując zgodnie z instrukcjami. Chcesz, aby służyły przez długi czas, dlatego regularne ich mycie i odpowiednie przechowywanie jest bardzo ważne.

Jeśli masz dzieci, możesz użyć form do zamrożenia dla nich małych kawałków jedzenia i uniknąć wyrzucania posiłków. Oczywiście kreatywne kształty form sprawiają, że świetnie nadają się do pojemników, tacek na lunch.

Używanie silikonowych form w domu jest naprawdę wygodne, ponieważ są łatwe w użyciu, myciu i układaniu. Dokonaj wyboru!

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter