Tłusty czwartek – akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków
Podobnie jak w innych katolickich krajach, które świętują ostatni dzień przed rozpoczęciem postu, Polska ma własną wersję francuskiego Mardi Gras (Tłusty Wtorek), znanego Tłusty Czwartek. Z Wielkim Postem zabraniającym słodyczy i smakołyków, Tłusty Czwartek jest podobnym świętem żarłocznego odpustu jak w innych krajach. Polacy ustawiają się w kolejkach, które czasem są bardzo długie, aby kupić ciastka w piekarni.
Ulubione wypieki w Tłusty Czwartek, to duże pączki smażone na tłuszczu. Zazwyczaj wypełnione konfiturą różaną (lub innymi marmoladami), glazurowane lukrem, a czasem posypane kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejnym faworytem Tłustego Czwartku są faworki – cienkie wstążki z ciasta, smażone na chrupko i posypane cukrem pudrem.
Jeśli wolisz przygotować pączków i faworków w domu – bez stania w kolejce – przyda się kilka drobnych akcesoriów kuchennych.
Wykrojniki do pączków
Metalowe foremki do wykrawania pączków z ciasta ułatwiają wykonanie równych i okrągłych pączków. W rezultacie można z łatwością użyć tej formy do wykonania okrągłych pierniczków, ciastek i kółek na tradycyjne pączki.
Wykrawaczki mogą być również wykonane z tworzywa np. do donutów z dodatkową dziurką w środku.
Tylki do nadziewania
Unikalna szpiczasta konstrukcja tej tylki nadaje się do napełniania pączków, babeczek, eklerów i innych wypieków. Są niezbędne dla każdego piekarza, który chce produkować wyroby z nadzieniami, takimi jak krem do ciasta, bita śmietana, dżemy, galaretki i kremy lub gęste sosy. Końcówki są wystarczająco ostre, aby przebić ciasto w celu napełnienia.
Tylki do używania z workami cukierniczymi.
Sitka i cedzaki
Sitka płaskie do tłuszczu ze stali nierdzewnej wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, są mocne i trwałe, nie rdzewieją ani nie koroduje. Przeważnie mają długi uchwyt, który chroni dłonie przed gorącym tłuszczem i olejami podczas smażenia.
Takie sitka do smażenia mają drobne oczka, może także łatwo usuwać tłuszcz z zupy, bulionu i sosu.
Pojemniki do posypywania cukrem pudrem
Udekoruj wypieki odrobiną cukru, cynamonu lub kakao za pomocą dyspenserów do cukru pudru ze stali nierdzewnej. Lub użyj go do posypania mąką wałka do ciasta i blatu, aby ciasto się nie przywierało. Kopułkowe pojemniki ułatwiają równomierne posypywanie, a duży uchwyt zapewnia precyzję podczas dekorowania.
Radełka do faworków
Falowane radełka do krojenia ciasta na cienkie paski do faworków, ravioli lub herbatników. Wystarczy po prostu przetoczyć koło przez ciasto, aby wyciąć dowolny kształt, pozostawiając ładnie falowaną krawędź.