Formy do ciast – zależą od typu piekarnika

Forma do pieczenia GUARDININa święta Wielkanocne drugi raz w życiu 🙂 upiekłam sernik w formie z powłoką nie przywieralną. Mam piekarnik gazowy i pomimo, że ciasto wstawiłam na najwyższą półkę spaliło się od spodu. Bardzo zła na siebie zaczęłam szukać przyczyn. Po krótkim przeszukaniu sieci i rozmowach z producentami form okazało się, że….

….Blachy do ciast – zależne są od typu piekarnika !

I tak:

  •  w kuchniach z piekarnikiem gazowym  – konieczne jest stosowanie blach w kolorze srebrnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach czarnych może powodować nadmierne zarumienieniem spodniej części wypieku, a nawet przypalenie.
  • W kuchniach z piekarnikiem elektrycznym – zaleca się stosowanie blach w kolorze czarnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach srebrnych może być powodem  niedopieczenia spodniej części wypieku. Dlatego więc, użycie form w kolorze czarnym dodatkowo spowoduje lepsze wypieczenie ciasta, oraz wyraźne skrócenie czasu pieczenia.

A oto ogólne zasady dotyczące  przygotowania i pieczenia ciasta.

PRZEPIS – tylko odpowiednio dobrane proporcje i właściwa kolejność dozowania składników, daje gwarancje uzyskania „pyszności”.  Nie chodzi o to, że jestem zwolenniczką przepisu „co do grama”. Raczej o fakt, że ważne są zasady i kolejność np. produkty sypkie łączymy razem aby się dobrze wymieszały.

PRODUKTY – zawsze muszą być świeże, a ich temperatura w miarę jednolita, ponieważ różnica temperatur niektórych składników  może być przyczynąPoziomy w piekarniku warzenia się ciasta.

POZIOMY  PIEKARNIKA – w piekarnikach gazowych zasadą jest umieszczanie wypieków na wyższych półkach, natomiast w piekarnikach elektrycznych wypiek umieszcza się na półkach niższych.

TEMPERATURA –  pieczenie ciast;  np. sernik,  szarlotka, czyli „ciężkich”, czy „lekkich” np. biszkoptu, wymagają nagrzanego piekarnika.

Uwaga: czas pieczenia oraz temperatura podawana w przepisach są podawane w przybliżeniu, dlatego powinny być skorygowane z własnymi upodobaniami, doświadczeniem, a także właściwościami testowanej kuchni. W przypadku ciasta pieczonego po raz pierwszy, należy zacząć od ustawienia niższej temperatury, która zapewnia większą równomierność zarumienienia ciasta, a dłuższy czas pieczenia, czyli lepszą kontrolę wypieku.

Temperatura w piekarnikuTemperatura panująca w komorze piekarnika początkowo działa na zewnętrzne części wypieku, wytwarzając na jego powierzchni zarumienioną skórkę. Następnie przenika do całego wypieku . W celu sprawdzenia czy ciasto się upiekło, należy nakłuć je patyczkiem w najgrubszym miejscu. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy. Po upieczeniu zaleca się pozostawić przez ok. 8 min. wypiek w komorze piekarnika, oczywiście już po wyłączonym grzaniu.

Sylwia

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter