Wyposażenie restauracji – cz I

Wyposażenie restauracji – cz I Rzeczy do rozważenia przed zakupem.

Restauracje potrzebują dużo sprzętu do funkcjonowania. Urządzając kuchnię swojego lokalu, będziesz mieć do czynienia z obszerną listą aby skompletować całe wyposażenie restauracji. Jest wiele do zrobienia, ale nie spiesz się zbyt szybko z zakupem urządzeń. Poświęć trochę czasu na zastanowienie się, czego potrzebujesz do swojej przestrzeni i typu restauracji, na co Cię stać i od kogo chcesz ją kupić.

Kupując wyposażenie kuchni restauracyjnej szukaj wysokiej jakości przedmiotów, które wytrzymają nieustanne użytkowanie przez lata. Upewnij się, że wybrane elementy wyposażenia kuchni w restauracji mają sens dla układu kuchni i przepływu, który przewidujesz dla rzeczywistego gotowania.

Zanim zajmiesz się listą wyposażenia kuchni w restauracji, rozważ następujące kwestie:

1. Jakość

Szukając wyposażenia kuchni restauracyjnej, zacznij od jakości. Zastanów się, czy sprzęt jest nowy czy używany. Jeśli jest nowy, czy pochodzi od renomowanego producenta? Gdzie jest zrobione? Z czego to jest zrobione? Jeśli chcesz kupić używany sprzęt, zastanów się, ile ma lat, skąd pochodzi i w jakim jest stanie. Sprawdź wygląd i działanie pod kątem wszelkich wad. Zastanów się, jakiego rodzaju wyposażenia restauracji będziesz używać najczęściej. Kup produkty najwyższej jakości, na jakie Cię stać.

2. Wyposażenie restauracji a przestrzeń

Zanim kupisz wyposażenie restauracji, poświęć trochę czasu na zapoznanie się z projektami kuchni swojej restauracji. Zastanów się, jak Twój zespół będzie się poruszał w przestrzeni i zastanów się, jak powinna wyglądać Twoja restauracja. Dowiedz się, ile masz miejsca na wszystko, czego potrzebujesz. Celem jest posiadanie wydajnego układu, który dobrze się układa, bez nadmiernego zatłoczenia. . Nie zapomnij sprawdzić wymiarów każdego elementu wyposażenia, aby upewnić się, że zmieścisz je w drzwiach i w kuchni.

3. Ceny

Przy zakupie wyposażenia restauracji kluczową kwestią jest ustalanie cen. Najpierw zastanów się, które elementy wyposażenia są dla Ciebie najważniejsze. Sprzęt kuchenny w restauracji, z którego wiesz, że będziesz używać każdego dnia, gwarantuje wyższą cenę, ponieważ będziesz chciał uzyskać lepszą jakość. Dla innych zastanów się, w jaki sposób możesz zaoszczędzić trochę gotówki, na przykład szukając wielofunkcyjnego sprzętu, który może wykonywać wiele zadań w jednym. Przykładem jest piec kombinowany, który może gotować przez konwekcję, parę lub kombinację obu. Innym sposobem na uzyskanie dobrej ceny jest kupno używanego — po prostu upewnij się, że dokładnie sprawdziłeś sprzęt przed zakupem.

4. Łatwość użytkowania i czyszczenia

Niezależnie od tego, jaki sprzęt kuchenny w restauracji kupisz, trzeba z niego codziennie korzystać. Oglądaj filmy, rozmawiaj z przedstawicielami handlowymi i spróbuj zobaczyć sprzęt w akcji, aby określić, czy będzie on łatwy w użyciu na co dzień. Weź pod uwagę ergonomię, łatwość otwierania i zamykania drzwi, opcje przechowywania i wszelkie cechy technologiczne, które mogą być pomocne lub trudne w obsłudze. Jeśli chodzi o czyszczenie, poświęć trochę czasu na sprawdzenie, jak czyścić sprzęt codziennie, co tydzień i co miesiąc, aby móc efektywnie zaplanować pracę poboczną dla personelu. Sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej jest szczególnie łatwy w utrzymaniu i zmniejsza ryzyko schronienia niebezpiecznych bakterii.

5. Wybór odpowiedniego dostawcy

Odpowiedni dostawca wyposażenia kuchni zapewnia, że ​​otrzymasz wysokiej jakości sprzęt, na który możesz liczyć. Najlepsi dostawcy pomogą Ci przejść przez proces wyboru sprzętu z dużą ilością zasobów i bez trudnej sprzedaży. Ponadto należy poprosić o pomoc w instalacji, a także o zasady dotyczące usług konserwacyjnych i naprawczych na nieunikniony dzień, w którym sprzęt będzie wymagał serwisu.

6. Zatrudnienie planisty kuchni w restauracji

Zwłaszcza jeśli budujesz nową restaurację lub całkowicie remontujesz kuchnię, zatrudnienie profesjonalnego projektanta kuchni w restauracji może być bardzo pomocne w ustaleniu, jakiego rodzaju wyposażenia kuchni w restauracji potrzebujesz. Planista kuchni w restauracji opowie Ci o Twojej koncepcji i menu, a następnie pomoże zaprojektować kuchnię, która będzie miała sens dla Twojej przestrzeni i żywności, którą będziesz gotować. Mogą również pomóc odciągnąć Cię od sprzętu kuchennego, którego nie potrzebujesz, oszczędzając cenne miejsce i pieniądze.

7. Wyposażenie restauracji i opcje leasingu

Otwarcie restauracji jest drogie, a zakup wyposażenia kuchni restauracyjnej nie jest wyjątkiem. Dobrą alternatywą może być leasing wyposażenia restauracji. Leasing pozwala płacić co miesiąc za wyposażenie restauracji, a nie za wszystko na raz, oszczędzając trochę kapitału na inne wydatki. Płatności leasingowe mogą nawet podlegać odliczeniu od podatku jako koszt prowadzenia działalności gospodarczej.

Kolejną korzyścią leasingu wyposażenia kuchni restauracyjnych jest możliwość zwrotu sprzętu na koniec okresu leasingu. Jeśli biznes kwitnie, prawdopodobnie masz również opcję wykupu, w zależności od warunków leasingu i kredytu. Potencjalnymi wadami jest to, że nie wszystkie urządzenia i materiały eksploatacyjne, takie jak sztućce i środki czystości, kwalifikują się do leasingu. Być może będziesz musiał również liczyć się z wysokimi stopami procentowymi i opłatami za wcześniejsze zakończenie.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter