Nakrycie stołu zasady. Jak nakrywać stół ?

Dowiedz się, jak nakryć stół, od podstawowego ustawienia stołu do nieformalnego.

Organizując przyjęcie, musimy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole. Nakrycie stołu (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy do niego: sztućce, serwety, szkło, ewentualnie winietki oraz niektóre naczynia. W zależności od menu i rodzaju przyjęcia – można rozróżnić dwa typy ułożenia nakrycia, tj. nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone.

W obu typach nakrycia stołu istnieje ta sama zasada. Talerz dekoracyjny (lub podkładka) na którym ustawiamy zastawę, wyznacza środek całego nakrycia. Sztućce układa się zawsze od wewnątrz na zewnątrz, w kolejności podawanych posiłków. Dlatego te, od których rozpoczyna się jedzenie powinny być najbardziej oddalone od talerza. Po prawej stronie umieszcza się noże i łyżki, po lewej – widelce.
Nakrycie stołu należy zacząć od sztućców do dania głównego.

Nakrycie stołu podstawowe.

nieformalne nakrycie stołu
nieformalne nakrycie stołu

Do obiadu składającego się z trzech dań to:  łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kielich do wody, serweta. Nóż kładziemy po prawej stronie, ostrzem skierowanym w stronę talerza ale widelec ułożony brzuszkiem do dołu po lewej stronie. Ale oba sztućce układamy w taki sposób by leżąc równolegle do siebie pozostawiały miejsce na talerz z dniem głównym. Łyżkę do zupy po prawej stronie noża, wypukłą stroną do stołu. Ponadto musimy zwrócić uwagę na to by odległość pomiędzy sztućcami a  krawędzią stołu była jednakowa.

Sztućce deserowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do jedzenia deserów. Łyżeczkę używa się do deserów w postaci płynnej, widelczyk do ciast i deserów z kawałkami owoców.  Jednak jeżeli na deser są sery lub owoce, łyżeczkę zastąp nożem deserowym.
Sztućce deserowe rozmieszcza się bezpośrednio nad talerzem, łyżeczki główką w lewo, widelczyki – ząbkami w prawo.
Dodatkowo serwetę ( z materiału lub papierowe) kładziemy po lewej stronie nakrycia lub centralnie na talerzu.

Nakrycie stołu rozszerzone

Przy przyjęciach składających się z wielu dań, do których będą serwowane różne napoje i trunki stosuje się nakrycie rozszerzone. Z reguły nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła. Ponadto zestaw szkła zawiera: kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, kielich do szampana (ewentualnie), serwety, biletu (wizytowego) i podtalerza na którym ustawiamy zastawę.

Nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek kładziemy z prawej strony (w takiej właśnie kolejności licząc od pod talerza). Potem po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Ale widelec do sałat może być pierwszy, albo ostatni w zależności czy sałata jest podawana jako przystawka.

Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, nieco wyżej w niewielkiej odległości od ostatniego widelca. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo).

  • Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża.
  • Kieliszek do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego.
  • Naczynie do trzeciego napoju – na przykład na piwo, szampan, powinno stać powyżej obu pozostałych. Stawia się go na lewo od kieliszka do dania głównego.

Zasady savoir-vivre

Z godnie z zasadami savoir-vivre, po każdej stronie talerza mogą leżeć co najwyżej 3 sztućce. Gdy posiłek przewidziany jest na więcej potraw, to kolejne sztućce donosi się wraz z daniami. Wszystkie sztućce powinny pochodzić z jednego kompletu dla zachowania elegancji.
Ponadto musimy zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa.

Zasady po posiłku

Należy pamiętać, aby po skończeniu zupy łyżkę pozostawić na talerzu. Podobnie czyni się ze sztućcami deserowymi. Natomiast nóż i widelec układa się równolegle, koniecznie „na godzinie piątej” położone inaczej symbolizują jedynie chwilową przerwę w jedzeniu.  Skrzyżowane – są prośbą o dokładkę.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter