Papilotki do pieczenia – rodzaje i zastosowanie
Papilotki do pieczenia są dostępne w szerokiej gamie kolorów, kształtów, rozmiarów i materiałów. Dlatego też wybór idealnego rodzaju może być nieco przytłaczający. Przede wszystkim są używane głównie do wyściełania blach do muffinek i babeczek, aby zapobiec przywieraniu ciasta do boków. Ponadto foremki mają różny styl i rozmiary. Analizując opcje i zalety, możesz mieć pewność, że Twoje kreacje kulinarne i cukiernicze będą wyglądać i smakować wyśmienicie oraz że mają spójny rozmiar, kształt i styl.
Papilotki do pieczenia – zalety
Łatwe czyszczenie. Duża restauracja lub piekarnia może nie mieć dodatkowego czasu na czyszczenie brudnych blach. Innymi słowy, unikaj bałaganu, który powstaje w wyniku lepkiego ciasta w blachach bez papilotek. Następnie stwórz gotowy produkt o jednolitym kształcie za pomocą papierowych foremek do pieczenia.
Bezpieczeństwo sanitarne. Papilotki do pieczenia zapewniają ochronną warstwę zewnętrzną. Pomaga ona zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków podczas przenoszenia z pieca na ekspozycję do klientów. Idealne na imprezy publiczne, podczas których wystawiane są wypieki, wkłady piekarnicze zapewniają klientom spokój ducha, gwarantując, że ich jedzenie nie zostało niepotrzebnie dotknięte.
Wilgoć. Bez papilotek babeczki i inne wypieki mogą wyschnąć po wyjęciu ich z blachy. Korzystanie z foremek pomaga zachować pożądany wilgotny smak i konsystencję.
Kształt. Zapewniając stabilność i kształt, papilotki do pieczenia mogą pomóc w stworzeniu jednolitego wyglądu i zapobiec kruszeniu się. Przykładowo foremki mogą nawet pełnić funkcję bufora między gorącą blachą a ciastem, co może zapobiegać zbyt szybkiemu pieczeniu brzegów wypieku.
Ogólna prezentacja. Podczas gdy niektóre papilotki do pieczenia nie są dekoracyjne, inne są zarówno funkcjonalne, jak i ozdobne. Przykładowo kolorowe i wzorzyste rodzaje papilotek do babeczek mogą uzupełniać motyw, skorelować z wakacjami lub porą roku lub nadać niepowtarzalny styl. Połącz kolorowe opakowania z lukrem i wzorami, aby uzyskać zabawny, zindywidualizowany wygląd. Przede wszystkim oprócz pieczenia można używać papilotek do prezentacji np. małych cukierków, trufli, pralinek itp.
Różne rozmiary wkładów do muffinek i babeczek
Przy wyborze rozmiaru form papierowych do pieczenia niezbędna jest znajomość wymiarów blach, których będziesz używać. Chociaż istnieją klasyfikacje rozmiarów, poszczególni producenci mogą mieć niewielkie różnice, jeśli chodzi o rozmiary blach do muffinek. Dlatego niezależnie od tego, czy pieczesz dużą, smaczną babeczkę do sprzedania w kawiarni, czy też przepyszną truflę do kawiarni, konieczne jest użycie idealnej foremki do pieczenia.
Zazwyczaj standardowe kubki do pieczenia mają wymiary dna o śr. 5 cm i są powszechnie używane do tradycyjnych muffinek. Przykładowo mini foremki do pieczenia o średnicy dna 3 cm mogą być używane do prezentowania wiśni lub karmelków w czekoladzie.
Papilotki do pieczenia – rodzaje
Papilotki do pieczenia z białego lub kolorowego papieru. Te karbowane foremki zapewniają schludny, higieniczny wygląd i zapewniają łatwe czyszczenie blach.
Foremki powlekane. Te papilotki do pieczenia są przeważnie wykonane z grubszej tektury o gramaturze od 190 gr do 350 gr, odpornej na wysokie temperatury piekarników powyżej 200°C, i na zamrażanie. Folia, która pokrywa wnętrze tych form, umożliwia jednorodne pieczenie. Odporne na tłuszcz, zapewniają łatwe wyjmowanie i atrakcyjną prezentację.
Papilotki z litej tektury – Idealne do zastosowań w zamrażarkach i piekarnikach, te papilotki z litej tektury mają powłokę polimerową w środku, która zapewnia solidną barierę odporną na wilgoć i tłuszcz, eliminując potrzebę smarowania kubeczków. Ponadto są wykonane w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu, są świetną alternatywą dla kubków foliowych, papierowych lub szklanych.
Foremki do eklerków. Starannie eksponuj wypieki w higienicznych foremkach do eklerów, które zapewniają stabilność. Dostępne są w różnych długościach.
Tacki z papilotkami zawierają 12 lub 24 papierowych foremek do muffinek wykonane są z brązowej tektury odpornej na tłuszcze spożywcze. Można w nich zamrażać i piec do 220°C. Dzięki samonośnej konstrukcji ta forma do muffinek nie wymaga wkładania do uformowanych wcześniej foremek.
Wstępne nacięcie między miseczkami ułatwia oddzielenie poszczególnych jednostek. Ponadto elegancki design sprawia, że taca ta nadaje się również do serwowania.
Jeśli chcesz upiec klasyczne babeczki lub chcesz znaleźć wyjątkowy sposób na serwowanie mrożonych mini ciastek i muffinek, masz do wyboru kilka stylów kubków do pieczenia. Innymi słowy, mieszaj i dopasowuj różne style i rozmiary, aby stworzyć niezapomniane ekspozycje deserów.