W małej kuchni – aranżacje, pomysły, inspiracje
Z powodu rosnących cen mieszkań w mieście mała kuchnia wydaje się nieunikniona. Nie każdy dom ma szansę zrobić miejsce dla dużej kuchni. Mała kuchnia musi pomieścić wiele elementów. W rzeczywistości jest to wyzwanie, aby zmieścić wszystkie znajdujące się tam przedmioty. Ale patrząc z innej perspektywy, jest to również okazja do utrzymania kuchni w małej, przytulnej i ciepłej. Wszystko, co trzeba zrobić, to wykorzystać całą przestrzeń, a najlepszym możliwym sposobem jest oczywiście wykorzystanie jej w całości z akcesoriami do szafek kuchennych.
OTO KILKA SPOSOBÓW, Z KTÓRYCH MOŻNA SPRÓBOWAĆ ZORGANIZOWAĆ MAŁĄ KUCHNIĘ
Potrzeb użytkowników w małej kuchni
Zanim zaczniesz projektować kuchnię, najważniejszą częścią jest zrozumienie potrzeb użytkownika. Ile osób będzie z niej korzystało ? Inna będzie też aranżacja małej kuchni, z której korzystać będzie kilkuosobowa rodzina. Chodzi tu głównie o rozmiary lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Ile czasu w niej spędzacie ?
Badanie potrzeb dostarcza nam wniosków na temat tego, jakie funkcje będą ważne w przyszłości. Np. czy mamy kłopot z kręgosłupem ? Wtedy – schylanie, klęczenie na kolanach i wyjmowanie rzeczy, by dostać się do przedmiotów, które są schowane z tyłu szafki dolnej będzie uciążliwe. Konieczne są dolne szuflady. Jaki mamy wzrost ? Będzie to ważne przy wysokościach blatów kuchennych oraz np. przy projektowaniu górnych szafek. Osoba średniego wzrostu z trudem lub jedynie przy bardzo dużym wysiłku jest w stanie dosięgnąć półki w szafce górnej.
Dlatego zrozumienie potrzeb jest pierwszym krokiem do jej rozwiązania.
Przykładowa lista kontrolna potrzeb
- Ile osób obecnie mieszka w tym domu?
- Ile masz dzieci ?
- Jaki jest średni wzrost osób użytkowników kuchni ?
- Kto jest głównym kucharzem i jaki ma wzrost i czy jest prawo czy lewo ręczny ?
- Często masz gości w swoim domu?
- Kuchnia będzie częścią twojego obszaru rozrywki?
- Będziesz używać kuchni jako miejsca do pracy?
- Ile osób będzie gotować w kuchni?
- Lubisz, gdy ludzie pomagają ci w kuchni, czy wolisz pracować sam?
- Będziesz gotować od zera przez większość czasu?
- Jaki jest podstawowy rodzaj gotowania lub styl gotowania ? (gotuje codziennie; – szybko i prosto; gotuje duże posiłki rodzinne, dużo pieczę itp)
- Czas posiłku jest sprawą rodzinną, w której wszyscy biorą udział, czy też gotowanie odbywa się głównie solo?
- Będziesz jadł posiłki w domu? Jeśli w kuchni, to jak często to robisz?
- Czy masz członków rodziny z ograniczeniami fizycznymi, którzy potrzebują dostępu do kuchni?
- Jak często w tym obszarze przebywają zwierzęta domowe?
Wielkość i rozmieszczenie małej kuchni
Powinniśmy mieć też na uwadze wielkość kuchni oraz czy jest to oddzielne, zamknięte pomieszczenie, czy aneks?
Po pierwsze, nie pomijaj układu.
Trudno w to uwierzyć, ale jednym z najczęściej pomijanych etapów projektowania kuchni jest faktyczne planowanie przestrzeni. Kusi, aby przejść bezpośrednio do materiałów bez dokładnego zaprojektowania rodzaju podłogi.
Dzisiejszym bardziej popularnym modelem „do wyboru” jest „Magiczny trójkąt”, w którym miejsce do gotowania, zlew i lodówka znajdują się w 3 funkcjonalnych punktach. To może nie działać dla każdej przestrzeni, ale jest dobrym punktem wyjścia.
Twoje urządzenia kuchenne w małej kuchni
- Oto kwestie, o których musisz pomyśleć, jeśli chodzi o swoje urządzenia:
- Jak dużo używasz urządzeń do gotowania ?
- Twój piekarnik będzie gazowy czy elektryczny?
- Piekarnik i płyta zostaną zintegrowane w jednym urządzeniu?
- Czy płyta kuchenna będzie na blacie (tj. Odłączona od kuchenki)?
- Z jakich innych urządzeń kuchennych będziesz korzystać najczęściej?
- Jak duża jest twoja lodówka?
- Co to za lodówka? (Górna zamrażarka, dolna zamrażarka, obok siebie, francuskie drzwi, kompaktowe itp.)
- Twoja kuchenka ma pasować do szafek lub innych urządzeń?
- Czy chcesz wbudowaną kuchenkę mikrofalową?
- Jeśli tak, to gdzie chcesz go umieścić?
Trudny wybór szafek
Akcesoria kuchenne są przechowywane w szafkach, więc dostosowanie ich może być pomocne na wiele sposobów. Jest kilkanaście różnych typów: półki, szuflady, cargo, mechanizmy wyciągane, haki, regały, pawlacze, fronty uchylno – składane.
Korzystanie z szafek narożnych: Częściej pozwalamy, aby narożniki szafek nieużywane. Ale te przestrzenie mogą być dobrze wykorzystane jako szuflady do przechowywania sztućców i małych słoików. Lub jako wysuwane półki na naczynia kuchenne.
Korzystanie z przestrzeni nad głową: Przestrzenie nad lodówką, wyciąganie szafek do sufitu, to sposoby wykorzystania górnej części kuchni. Np. rzadziej używane akcesoria można przechowywać na półkach nad górą lodówki. Garnki i patelnie mogą być pięknie zawieszone z góry, a wiele rzeczy, które nie są regularnie używane, można przechowywać w górnej części. W ten sposób rzeczy, których używamy na co dzień, będą łatwo dostępne w pobliżu naszych rąk w najbardziej zorganizowanej formie.
Mała kuchnia i półki
Regałowanie wejścia to coś, czego generalnie nie robimy. Ale kiedy postawimy półki wokół drzwi wejściowych, można je wykorzystać do przechowywania różnych przedmiotów bez nieporadnego wyglądu. Półki z kostkami wokół wejścia również błyszczą w kuchni, gdy przechowywane są tam fascynujące zestawy obiadowe i herbaciane. Dzięki temu wejście przyciąga wzrok, a jednocześnie jest funkcjonalne.
Po co tworzyć szczelinę na kurz nad szafkami, skoro można zyskać cenne dodatkowe miejsce, przedłużając je do sufitu? Ten rodzaj dokładnego wymiarowania szafek jest często możliwy tylko w przypadku niestandardowych szafek. Jeśli w modułowej linii nie ma wysokich szafek dodaj np. wiklinowe kosze lub pojemniki pasujące do stylu w kuchni. Akcesoria nie będą się kurzyły i nie będzie widocznego bałaganu.
Półki pod stołem jadalnym: Umieszczenie półki lub półek pod stołem obiadowym pozwoli na umieszczenie zestawów stołowych, jeśli nie cokolwiek innego. Pozwoli to nie tylko zaoszczędzić miejsce, ale będzie również funkcjonalne podczas posiłku. Talerze i małe miseczki zmieści się absolutnie dobrze, nadając każdemu ostry, ale piękny wygląd na stole.
Półki: jeśli w palnie kuchni zostanie niestandardowe miejsce, zawsze można odpowiednio zaprojektować półki. Otwarte półki na ścianach sprawią, że kuchnia będzie przestronna i zapewni dodatkową przestrzeń. Obrotowe karuzele są również pomocne w przechowywaniu kubków i filiżanek codziennego użytku.
Opanuj przemyślane regały. Bądź sprytny dzięki półkom, wykraczając poza oczywiste opcje. Jeśli kuchnia jest otwarta ale chcesz wyodrębnić strefy regał na przestrzał jest doskonałym rozwiązaniem. Można do niego dotrzeć z każdej strony, przez co przepuszcza mnóstwo światła. Ten prosty, ale efektywny system wydaje się niepozorny ale jest bardzo skuteczny.
Wyciągane szuflady w kuchni
„ Używaj szuflad, a nie drzwiczek!” Powodem tego jest to, że po otwarciu szuflady wyciąga ona wszystko z szafki, dzięki czemu można dokładnie zobaczyć, co jest w środku. Standardowa szafka z otwieranymi drzwiami ma elementy z tyłu które nie są bardzo widoczne, w związku z czym rzadko używane.
Wyciągane szuflady pomagają w organizowaniu wielu rzeczy. Przy głębokich szufladach można je podzielić i przechowywać mniejsze akcesoria. Małe przybory i akcesoria do szafek kuchennych można umieścić w tych szufladach, nie kładąc ich na sobie.
Wyciągane szuflady pomagają również w organizacji odpadów przyczyniających się do recyklingu.
Szuflady świetnie nadają się do przechowywania wszelkiego rodzaju artykułów kuchennych, takich jak konserwy, słoiki, przyprawy, miksery, blendery, talerze i naczynia, garnki i patelnie.
Rzędy szuflad również wyglądają elegancko i uporządkowane, nawet jeśli ich zawartość nie jest.
Akcesoria kuchenne
To są rzeczy, które wypełniają kuchnię. Aby jak najlepiej dopasować je wszystkie, staraj się utrzymywać rzeczy w minimalnej liczbie. Wyeliminuj niepotrzebne akcesoria i zachowaj te, które są naprawdę potrzebne.
Wybierz urządzenia o niewielkim rozmiarze. Nie zakładaj, że duży jest lepszy, jeśli chodzi o urządzenia kuchenne. Możliwe jest znalezienie inteligentnych stylów zaprojektowanych do małych przestrzeni – i nie będziesz musiał poświęcać cennego miejsca do przechowywania, aby je pomieścić. Na przykład, elektryczna waga Martellato ma zaledwie kilka centymetrów grubości.
Wysuwane wyspy kuchenne
Wyspy wielofunkcyjne / wysuwane. Jest to skuteczny sposób na utrzymanie akcesoriów szafki kuchennej w stanie nienaruszonym, a jednocześnie przechodzenie tam i z powrotem w razie potrzeby. Posiadanie wielofunkcyjnej wysuwanej wyspy pomoże ją przenieść, gdy tylko zajdzie potrzeba miejsca.
Listwy magnetyczne
Listwy magnetyczne mogą nie mieć zastosowania do wszystkich akcesoriów szafek kuchennych, ale zawsze można ich używać do mocowania noży i siekaczy. Są one stale potrzebne i lepiej przechowywać je w łatwo dostępnych miejscach. Listwy magnetyczne nie tylko pomagają oczyścić powierzchnię blatów i szuflady, ale także będą wyglądać szykownie w małej przestrzeni. Można przymocować te paski magnetyczne do ścian w pobliżu blatu roboczego.
Ciekawe pomysły i małe kuchnie
Pracujcie swoimi ścianami. Kiedy powierzchnia jest na wagę złota, dobrze jest wykorzystać ściany. Zainstaluj półki, pręty lub tablicę, aby zdjąć przenieść akcesoria z blatów na ściany. Możesz uwolnić całe szafki, zaczepiając wszystko, co ma uchwyt.
Przemyśl swój zlew. Zlewozmywak podblatowy oszczędza miejsce na blacie i pozwala na płaską powierzchnię odpływową, która może być wykorzystana jako druga powierzchnia. Pojedynczy zlew wpuszczany to kolejna opcja dla małych kuchni.
Pomiń ciężkie uchwyty. Okucia do drzwi szafek mogą wydawać się nieistotną oszczędnością miejsca, ale ważny jest efekt wizualny opływowych szafek, podobnie jak brak uchwytów do zaczepiania ubrań w ciasnych miejscach.
Poszukaj szafek z wpuszczanymi uchwytami do uchwycenia lub wybierz wąskie pociągnięcia, które podążają wzdłuż linii twoich drzwi.
Uwolnij przestrzeń na blacie roboczym. W małej kuchni blat jest bardzo ograniczony, można zatem ułatwić sobie pracę, ograniczając liczbę akcesoriów i urządzeń na nim. Jednym z przykładów mogą być magnetyczne pudełka na przyprawy, które możesz przyczepić na bok lodówki.
Trudno dostępne miejsca
Korzystanie z ślepych zaułków. Ślepy zaułek lub przestrzenie trudno dostępne w kuchni mogą być wykorzystane jako schowki. Są chwile, kiedy przechowywanie dodatkowych zestawów obiadowych i przechowywanie żywności pomaga radzić sobie z nagłym pojawieniem się gości w większej liczbie. Ponieważ te przedmioty nie są potrzebne regularnie, używanie ślepych zaułków jako przestrzeni do przechowywania jest doskonałym pomysłem na zachowanie takich rzeczy.
Nawet małe kuchnie mogą być zawsze dobrze zorganizowane, jeśli zaplanujemy cały projekt za pomocą drobnych obserwacji i wykorzystamy każdy zakres i przestrzeń w logiczny i sprytny sposób. Gdy taka mała kuchnia jest dobrze zorganizowana, zapewni Twojemu domowi piękny wygląd bez ryzyka niezgrabności.