Wszystko do kuchni

Akcesoria kuchenne praktyczne i ładne. Piękne i niezbędne wyposażenie do jadalni

Jak nakrywać stół ?

Ustawienie nakryć na stoleOrganizując przyjęcie, musimy pamiętać o odpowiednim ułożeniu nakrycia na stole. Nakrycie (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy do nie go sztućce, serwety, szkło, ewentualnie winietki oraz niektóre naczynia. W zależności od menu i rodzaju przyjęcia – można rozróżnić dwa typy ułożenia nakrycia, tj. nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone.

Jednakże w obu typach istnieje ta sama zasada. Talerz dekoracyjny (lub podkładka) na którym ustawiamy zastawę, wyznacza środek całego nakrycia. Sztućce układa się zawsze od wewnątrz na zewnątrz czyli w kolejności podawanych posiłków. Te, od których rozpoczyna się jedzenie powinny być najbardziej oddalone od talerza. Po prawej stronie umieszcza się noże i łyżki, po lewej – widelce.

Należy więc zacząć od sztućców do dania głównego.

Nakrycie podstawowe.

Nieformalne nakrycie stołu

Do obiadu składającego się z trzech dań to:  łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kielich do wody, serweta. Nóż kładziemy po prawej stronie,  ostrzem skierowanym w stronę talerza.  Widelec ułożony brzuszkiem do dołu po lewej stronie. Oba sztućce układamy w ten sposób by leżąc równolegle do siebie pozostawiały miejsce na talerz z dniem głównym.

Łyżkę do zupy po prawej stronie noża, wypukłą stroną do stołu. Musimy zwrócić uwagę na to by odległość pomiędzy sztućcami a  krawędzią stołu była jednakowa.

Sztućce deserowe, jak sama nazwa wskazuje, służą do jedzenia. Łyżeczka używana jest do deserów w postaci płynnej, widelczyk – do ciast i deserów z kawałkami owoców.  Jeżeli na deser są przewidziane sery lub owoce, łyżeczkę zastępuje nóż deserowy.
Sztućce deserowe rozmieszcza się bezpośrednio nad talerzem, łyżeczki główką w lewo, widelczyki – ząbkami w prawo.

Serwetę ( z materiału lub papierowe) kładziemy po lewej stronie nakrycia lub centralnie na talerzu.

Nakrycie rozszerzone

Zasady nakrycia stołu

Nakrycie tego typu jest stosowane przy przyjęciach składających się z wielu dań, do których będą serwowane różne napoje i trunki. Z reguły nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego, kielicha do szampana (ewentualnie), serwety, biletu (wizytowego) i podtalerza na którym ustawiamy zastawę.

Nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek kładziemy z prawej strony (w takiej właśnie kolejności licząc od podtalerza). Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Widelec do sałat może być pierwszy, albo ostatni w zależności czy sałata jest podawana jako przystawka.

Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, nieco wyżej w niewielkiej odległości od ostatniego widelca. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo).

Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego np. na piwo, szampan.

Zasady

Z godnie z zasadami savoir-vivre, po każdej stronie talerza mogą leżeć co najwyżej 3 sztućce. Gdy posiłek przewidziany jest na więcej potraw, kolejne donosi się wraz z daniami. W celu zachowania elegancji wszystkie sztućce powinny pochodzić z jednego kompletu.

Musimy zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu była jednakowa.

Po posiłku

Należy pamiętać, aby po skończeniu zupy łyżkę pozostawić na talerzu. Tak samo czyni się ze sztućcami deserowymi. Nóż i widelec układa się równolegle, koniecznie „na godzinie piątej” położone inaczej symbolizują jedynie chwilową przerwę w jedzeniu.  Skrzyżowane – są prośbą o dokładkę.

Ten artykuł znaleziono w Google przez frazy:

  • nakrycie stołu
  • jak układać sztucce po jedzeniu
  • nakrycie stołu zasady
  • co podawać kolejno do stołu
  • rozmieszczenie kieliszkow na stole
  • ustawienie kieliszkow na stole
  • www czym nakrywa sie stol
Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • co-robie
  • Dodaj do ulubionych
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Linkologia
  • Poleć
  • Reddit
  • Sfora
  • Wahacz
  • Wykop
  • Śledzik
  • Twitter

Dane wpisu

Data
20 lipca 2013

Autor
Pomocnicy

Kategoria

Zostaw odpowiedź